زمان مناسب برای تک نرخی شدن ارز

کارشناسان معتقدند شرایط کنونی به دلیل آرامش حاکم بر بازار ارز و منابع نسبتا مناسب مالی بهترین زمان برای تک نرخی شدن ارز است

با عبور دوباره نرخ ارز از مرز 3 هزار و 500 تومان مبحث تک نرخی شدن دلار در کشور از اهمیت دوباره ای برخوردار شده است. به گزارش پایگاه خبری و تحلیلی اگزیم نیوز روند حرکتی بازار ارز نشان می دهد به رغم این که طی هفته گذشته قیمت دلار در بازار تهران روند کاهشی داشته و از 3 هزار و 530 تومان تا 3 هزار و 490 تومان پایین آمده اما رقم فعلی بالاترین رقم در بیش از یک ماه اخیر است. به این ترتیب قیمت دلار تحت تأثیر موضوعات مختلف از جمله افزایش تقاضای فصلی برای ارز، افزایش قیمت جهانی دلار و سیاست های دولت و بانک مرکزی برای رشد بهای دلار از طریق تحریک بهای ارزهای دولتی روند رو به رشدی را تجربه می کند.

به این ترتیب قیمت ارز در بازار تهران در حال حاضر پتانسیل های محکمی برای افزایش دارد و بر این اساس می توان هنوز اعلام کرد که قیمت افزایش خواهد یافت. در این بین سیاست یکشان سازی نرخ ارز با این پیش فرض که بازار از این طریق با افزایش قیمت ارز روبرو می شود از اهمیت بالایی برخوردار است. قیمت دلار در داخل کشور در طول سه سال گذشته روند نسبتا ارام و باثباتی را در پیش گرفته و این موضوع البته در کنار سایر مولفه های مهم از جمله تزریق مناسب و به موقع ارز به بازار توسط بانک مرکزی و یا رکود بخش تولید که تقاضا برای ارز را در سال های اخیر کاهش داده است همگی باعث شد تا قیمت دلار در مرز 3 هزار و 500 تومان در حرکت باشد.

حال کارشناسان می گویند اکنون بهترین زمان برای تک نرخی شدن ارز است. به عقیده کارشناسان مبنای تعیین نرخ ارز در یکسان‌سازی، باید نرخ روز بازار باشد و هر نرخی کمتر از آن یا هر نرخی که به صورت دستوری از سوی دولت یا بانک مرکزی اعمال شود، محکوم به شکست خواهد بود. در حال حاضر به‌دلیل اینکه در حال خروج از تحریم‌ها هستیم و دولت هم هدف کاهش نرخ تورم را دنبال می‌کند، تقاضای ارز برای پروژه‌های عمرانی کاهش یافته است و همچنین رکود باعث شده کارخانه‌ها با ظرفیت کمتری کار کنند و نیاز آنها به ارز کاهش یابد.

در کنار این دو موضوع، واردات نیز کاهش پیدا کرده است ضمن اینکه فعالان اقتصادی هم به امید شرایط بهتر دوران پساتحریم، تقاضای ارز خود را به‌تعویق می‌اندازند اما در بلندمدت چنانچه ورودی ارز از طریق منابع بین‌المللی مانند فاینانس‌ و سرمایه‌گذاری خارجی، بیشتر نشود و شیب نرخ ارز نیز به سمت بالا نباشد به عقیده من، بعد از دو سال باز هم شاهد پرش نرخ ارز خواهیم بود.

در این بین سید کمال سیدعلی معتقد است یکسان‌سازی نرخ ارز به دلایل مختلف از جمله حذف رانت، حذف تقاضای اضافی، شفاف‌سازی در اقتصاد و تجارت و نهایتاً پذیرش سرمایه خارجی، یک ضرورت است. وی معتقد است مانع عمده بانک مرکزی برای اجرای یکسان‌سازی نرخ ارز، فقدان روابط کارگزاری و عدم امکان نقل و انتقال ارز توسط شبکه بانکی است، ضمن اینکه هنوز سیستم بانکی، امکان تسویه دلاری ندارد، بنابراین چنانچه این شرایط فراهم شود با توجه به تجربه خوب بانک مرکزی در سال 81 در زمینه یکسان‌سازی نرخ ارز، به لحاظ فنی کار چندان سخت نخواهد بود.

به عقیده وی اگر رشد خوبی در تولید و اقتصاد نداشته باشیم و نرخ تورم هم بالا باشد، بی‌دلیل نمی‌توانیم و نباید قیمت ارز را پایین نگه داریم چراکه ریال زمانی باید تقویت شود که تولید، اشتغال و صادرات غیرنفتی افزایش یابد و پس از آن با عرضه ارز حاصل از صادرات غیرنفتی در بازار، تقاضا را پاسخ دهیم و قیمت ارز را کنترل کنیم. اگر این اتفاق نیفتد، کاهش قیمت ارز با مداخله بانک مرکزی مصنوعی خواهد بود و نمی‌تواند برای مدت زیادی ادامه داشته باشد . وی همچنین افزود: به نظر من دولت با 40 میلیارد دلار ارز حاصل از صادرات و 20 میلیارد دلار درآمد نفتی، صددرصد می‌تواند ارز را تک‌نرخی‌ کند.

کد خبر 12256

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • 1 + 4 =