بازگشت موسسات بین المللی رتبه بندی به ایران

هامونی از شروع فعالیت موسسات بین المللی رتبه بندی اعتباری در کشور خبر داد و گفت: در آینده نزدیک این رتبه بندی به کمک تصمیمات سرمایه گذاران خارجی خواهد آمد و یکی از ریسک های بازار سرمایه ایران بدین ترتیب پوشش داده می شود

فعالیت موسسه های بین المللی رتبه بندی اعتباری در ایران با قرار گرفتن در شرایط تحریم به حالت تعلیق درآمد و پس از آن نیز ارتباط پیشین این موسسات با بازارهای ایران همچنان بصورت عملی برقرار نشده است. ورود این موسسات به بازار سرمایه و سیستم بانکی کشور می تواند علاوه بر ارتقای شفافیت و تصحیح ساختار در اقتصاد ایران به انگیزه ای برای ورود سرمایه گذاران خارجی به بازار سرمایه کشور منجر شود.

نخستین گام ایران در احیای روابط مالی و اعتباری با کشورهای جهان با اجرایی شدن برجام برداشته شد؛ افزایش سطح مذاکرات سیاسی و تجاری و تمایل کشورهای خارجی بویژه کشورهای اروپایی به توسعه مرزهای همکاری با ایران زمینه ساز اتفاقات مثبت و مهمی در حوزه مالی و اعتباری کشورمان شده است. در این راستا بازگشت نهادهای بانکی و بیمه ای به میدان روابط با ایران سهم بسزایی در بهبود چهره اعتباری و همچنین ترمیم ارزیابی های بی ثبات از اقتصاد ایران مربوط به دوران پیش از تحریم ایفا می نماید.

رتبه بندی اعتباری به معنای ارزیابی احتمال در ایفای تعهدات مالی است. این امر که نقش مهمی در بازارهای پول و سرمایه بازی می‌کند شامل دو نوع رتبه‌بندی تحت عنوان رتبه‌بندی اوراق بهادار و رتبه‌بندی شرکت‌ها می باشد. براساس یک پژوهش مالی در سال 2010 معیار رتبه‌بندی اوراق، احتمال نکول یا تاخیر در پرداخت اوراق می‌باشد، اما رتبه‌بندی اعتباری شرکت‌ها ارزیابی بی‌طرفانه‌ای از وضعیت کلی اعتباری شرکت را نشان می‌دهد و بیانگر اظهارنظر عینی، خارجی و مستقل در خصوص توانایی شرکت در ایفای کامل و به موقع همه تعهدات است. رتبه اعتباری شرکت‌ها با کاهش عدم تقارن اطلاعاتی موجب تسهیل تصمیم‌گیری سرمایه‌گذاران و اعتباردهندگان می شود، به عبارتی رتبه بندی اعتباری مشکلات ناشی از انتخاب معکوس و خطر اخلاقی را کاهش خواهد داد. همچنین بهبود این شاخص می تواند هزینه مبادلات و تامین مالی شرکت ها را تا میزان زیادی کاهش دهد. موسسات رتبه‌بندی اعتباری که در بازارهای بزرگ دنیا دیده می شوند به لحاظ اندازه، حوزه تمرکز و متدولوژی متنوعند. مودیز استاندارد‌اند پورزو فیچ سه موسسه بزرگ رتبه‌بندی اعتباری هستند که سهم زیادی از بازار جهانی را به خود اختصاص می‌دهند. همچنین برخی از موسسات رتبه‌بندی اعتباری در سطح ملی فعالیت دارند.

به گزارش اگزیم نیوز به نقل از سنا، امیر هامونی مدیرعامل فرابورس ایران گفت : صکوک مشارکت پروژه های زیرساختی نفت و گاز، پتروشیمی، صکوک اجاره بر مبنای دارایی های فیزیکی موجود یا برای خرید دارایی های سرمایه ای، صکوک مرابحه تامین سرمایه در گردش بنگاه ها و پروژه ها، صکوک منفعت بر مبنای درآمدهای آتی پروژه ها و صکوک استصناع پروژه های زیرساختی نفت و گاز و پتروشیمی از جمله ابزارهای کارآمد این حوزه است.
امیر هامونی که در همایش بررسی الزمات و چالش های قراردادهای مشارکت و ابزارهای مالی سرمایه گذاری در صنعت نفت سخن می گفت، اظهار داشت: در تامین مالی مبتنی بر سرمایه تاسیس صندوق های سرمایه گذاری از جمله صندوق های جسورانه و اختصاصی موضوعیت می یابد.
وی تامین مالی را از چالش های اساسی رشد اقتصادی ایران برشمرد و افزود: تا کنون در حوزه تامین مالی مبتنی بر سرمایه، شرکت های زیادی وارد بازار اول و دوم فرابورس و بازار سرمایه شده اند.
وی اظهار داشت: پذیرش و عرضه در بازارهای اول و دوم فرابورس ایران یا بورس اوراق بهادار تهران، و همچنین پذیرش و عرضه در بازار شرکت های کوچک و متوسط فرابورس ایران از دیگر روش های تامین مالی مبتنی بر سرمایه در این بازار خواهد بود.
هامونی در ادامه از شروع فعالیت موسسات بین المللی رتبه بندی اعتباری در کشور خبر داد و گفت: در آینده نزدیک این رتبه بندی به کمک تصمیمات سرمایه گذاران خارجی خواهد آمد و یکی از ریسک های بازار سرمایه ایران بدین ترتیب پوشش داده می شود.
مدیرعامل فرابورس پوشش ریسک نرخ ارز را نیز از الزامات سرمایه گذاری خارجی در کشور ذکر کرد و گفت: برنامه ما این است که بتوانیم این سرمایه گذاری را مدیریت کنیم تا شرکت های خارجی با اطمینان خاطر کافی وارد بازار سرمایه کشور شوند.
وی همچنین استفاده تخصصی از تأمین سرمایه ها را از جمله پیش شرط های اصلی در این بخش دانست و گفت: اجتهاد شخصی در این بخش لزوماً به نتیجه مورد نظر منجر نمی شود.
هامونی توصیه کرد: سرمایه گذاران با توجه به ظرفیت خوبی که در تأمین سرمایه ها تحت نظارت بازار سرمایه شکل گرفته از نگاه تخصصی آنها استفاده کنند در غیر این صورت پروژه ها ممکن است از توجیه بیفتد یا در زمانی طولانی به نتیجه برسد.
وی در پایان به برخی نوسانات بیش از حد انتظار در صنایع پالایشی اشاره کرد و گفت: برای حفظ شفافیت صنعت پالایشی راهی جز این نیست که محصولات و فراورده های آن در بورس انرژی و کالایی معامله شود.

 

کد خبر 13602

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • 5 + 1 =