ظرفیت شناسی های جدید برای توسعه مناسبات تهران-پکن

یک هیات تجاری چینی متشکل از ۱۰ فعال اقتصادی که به نمایندگی از بنگاه‌های بزرگ و معتبر بخش خصوصی این کشور صبح امروز وارد ایران شده‌ است، در اتاق تهران حضور یافت

یک هیات تجاری چینی متشکل از 10 فعال اقتصادی که به نمایندگی از بنگاه‌های بزرگ و معتبر بخش خصوصی این کشور صبح امروز وارد ایران شده‌ است، در اتاق تهران حضور یافت. اعضای این هیات چینی که به سرپرستی جیائوجین هوانگ، رییس اتحادیه توسعه اقتصادی چین با کشورهای آسیایی، به تهران سفر کرده‌اند با اعضای اتاق تهران و فعالان اقتصادی ایرانی دیدار و گفت‌وگو کردند.
در این نشست دو طرف با اشاره به سابقه کهن و تجربه بالای همکاری دو کشور در حوزه‌های مختلف، روی توسعه همکاری‌ها با ارائه ظرفیت‌های تازه و جدید تاکید کردند. ضمن که دبیرکل اتاق تهران عنوان کرد مشارکت‌های تازه بین دو کشور باید روی سرمایه‌گذاری بنا شود.

در ابتدای نشست مشترک فعالان اقتصادی چین و ایران، محمدرضا بختیاری، معاون امور بین‌الملل اتاق تهران، با اشاره به اینکه کشور چین، یکی از شرکای اصلی ایران در حوزه تجارت به شمار می‌رود، گفت: چین در زمان اعمال تحریم‌ها در کنار ایران بود و اکنون با لغو تحریم‌ها نیز همکاری‌های دو کشور گسترده‌تر خواهد شد.
 او با بیان اینکه حجم مبادلات دو کشور در مقطعی به 45 میلیارد دلار رسید، گفت: این رقم البته در سال گذشته دچار کاهش شده و امیدواریم طی ماه‌های آتی سطح مبادلات به نحو مطلوبی ارتقا پیدا کند.


ایران شریک اول چین در حوزه انرژی است

در ادامه این جلسه، دبیرکل اتاق تهران دقایقی را به ایراد سخن پرداخت و با تاکید بر بهره‌گیری از فرصت‌های موجود برای توسعه مناسبات ایران و چین گفت: اگر حتی مناسبات ایران با غرب به شرایط پیش از اعمال تحریم‌ها بازگردد، کشور چین، باز هم در روابط تجاری ایران، جایگاهی تعیین‌کننده خواهد داشت.
بهمن عشقی افزود: در مقابل، کشور چین نیز نمی‌تواند بدیلی همچون ایران برای تامین انرژی مورد نیاز خود بیابد. هرچند نرخ رشد اقتصادی چین در سال‌های اخیر دچار کاهش شده اما گزارش‌ها حاکی از افزایش مصرف نفت در این کشور است.
بهمن عشقی توضیح داد که آمار نشان می‌دهد مصرف نفت در چین به بیش از هشت میلیون بشکه در روز رسیده است که نیمی از آن از طریق واردات تامین می‌شود و ایران با تامین 25 درصد این نیاز، شریک اول چین در حوزه انرژی است.
عشقی در ادامه با اشاره به اینکه، مصرف کالا در ایران به سوی کالاهای واسطه‌ای و سرمایه‌ای سوق یافته است، گفت: اگر چین در قرن بیستم، در تولید کالاهای مصرفی به رشد چشمگیری دست یافت، اکنون این کشور به تولیدکننده کالاهای سرمایه‌ای تبدیل شده است. بهره‌گیری از تجربه چین به عنوان یک کشور نوظهور، برای ایران که در همین مسیر گام نهاده است، تجربه منحصر بفردی است. به طور حتم نمی‌توان، مدلی همچون مدل توسعه چین را برای ایران یافت.
او با بیان اینکه بخش خصوصی دو کشور باید در توسعه روابط پیشقدم شوند ادامه داد: با توجه به سیاستی که ایران برای توسعه اقتصادی در پیش گرفته که مبتنی بر درون‌زایی و برون‌گرایی است و هم‌چنین در نظر داشتن دارایی‌های عظیم چین در حوزه سرمایه و تکنولوژی، آینده روشنی را می‌توان برای سرمایه‌گذاری‌های مشترک بین دو کشور متصور بود.
عشقی گفت: اتاق تهران، به طور مشخص، توسعه مناسبات با کشور چین را در دستور کار قرار داده است. از این رو باید تلاش کنیم به زبان مشترکی در حوزه اقتصاد برسیم و با کمک این ادبیات مشترک فرصت‌های سرمایه‌گذاری را شناسایی کرده و به اجرا بگذاریم.
دبیرکل اتاق تهران در پایان سخنان خود، انرژی، ثبات سیاسی، امنیت و نیروی کار جوان و تحصیلکرده را از مزایای ایران شمرد و کشورمان را یکی از بهترین مقاصد سرمایه‌گذاری در جهان برای شرکت‌های چینی توصیف کرد.

در ادامه این نشست، رییس اتحادیه توسعه اقتصادی چین با کشورهای آسیایی، سخنان خود را با اشاره‌ای به روابط کهن ایران و چین روی محور جاده ابریشم آغاز کرد و گفت: جاده ابریشم نماد همکاری‌های آمریکا، اروپا و آسیاست و به دلیل اهمیت این جاده بودکه رییس‌جمهوری چین، پیشنهاد ساخت یک جاده- یک کمربند را مطرح کرد. امیدوارم همکاری چین و ایران با محوریت این جاده افزایش پیدا کند.
جیائوجین هوانگ ادامه داد: شعار قرن بیست‌و یکم، صلح، توسعه و پیشرفت برای همه است و ایران و چین نیز با این نگرش وارد این قرن شده‌اند.
او تاکید کرد که این هیات، نخستین هیات تجاری چین بعد از دیدار وزیران خارجه دو کشور است که با هماهنگی و نظارت وزارت امورخارجه چین به ایران می‌آید. او عنوان کرد که اتحادیه توسعه اقتصادی با کشورهای آسیایی زیر نظر وزارت امور خارجه چین تشکیل شده و فعالیت می‌کند.
 هوانگ با اشاره به سطح مبادلات ایران و چین، افزود: چین طی سال‌های 2008 تا 2015 بزرگترین شریک تجاری ایران بوده است. لذا امیدواریم با ارائه ظرفیت‌های تازه برای همکاری‌های مشترک از سوی دو طرف، این روابط توسعه بیشتری را تجربه کند.
هوانگ، سپس به معرفی اعضای هیات چینی اعزامی به ایران پرداخت و گفت: اکنون، نمایندگانی از بخش‌های مختلف نظیر کشاورزی، شیمیایی، برق و تجهیزات پزشکی این هیات را همراهی می‌کنند و همگی به نمایندگی از شرکت‌های بزرگ و معتبر چین در این هیات حضور یافته‌اند.
 او عنوان کرد که در آینده، هیات‌های بیشتری را برای اعزام به ایران ساماندهی خواهد کرد و از فعالان اقتصادی ایران نیز برای حضور در چین دعوت به عمل آورد.


مناسبات اقتصادی، هم‌پای مناسبات سیاسی رشد نکرده است

در ادامه این نشست فریدون وردی نژاد، مشاور دبیرکل اتاق تهران در امور چین، حضور هیات چینی در اتاق تهران را نشانه اهمیت توسعه روابط تجاری دو کشور دانست و افزود: بدیهی است که مناسبات اقتصادی ایران و چین، همپای مناسبات سیاسی رشد مورد انتظار را نداشته است.
وردی‌نژاد با تفکیک سطوح همکاری‌های اقتصادی به سه سطح «تجارت و تبادل کالا»، «اجرای پروژه و فاینانس» و نیز «مشارکت و سرمایه‌گذاری مشترک» گفت: به نظر می‌رسد، همکاری‌های ایران چین در سطوح یک و دو رشد قابل قبولی داشته اما در حوزه سرمایه‌گذاری‌های مشترک، گام‌های بلندی برنداشته نشده است. او عنوان کرد که چین در مقایسه با سایر کشورها، در حوزه سرمایه‌گذاری مشترک با ایران عقب است.
سفیر اسبق ایران در پکن تاکید کرد که ایران به شرکت‌های EPC و کالاهای مصرفی نیازی ندارد و این آمادگی برای همکاری در زمینه سرمایه‌گذاری مشترک، انتقال تکنولوژی و مشارکت اقتصادی در ایران وجود دارد.
او به ضعف نقش بخش خصوصی دو کشور در توسعه همکاری‌های اقتصادی نیز اشاره کرد و گفت: اقتصاد دولتی دو کشور، کمتر فرصتی برای بخش خصوصی باقی گذاشته است. در حالی که بخش خصوصی در هر دو کشور، از توانایی و بلوغ کافی برای همکاری برخوردار است.
فریدون وردی‌نژاد در ادامه همکاری‌های استانی را به عنوان یکی از ظرفیت‌های بالقوه همکاری برشمرد و گفت: با تقویت گردش اطلاعات، میان ایران و چین از طریق تقویت گردشگری تجاری و تخصصی و برگزاری نشست‌ها و سمینارها می‌توان خلاءهای موجود را در شناخت توانمندی‌های دو کشور به حداقل رساند.

 او همچنین خواستار رفع مشکلات صدور روادید برای بازرگانان ایرانی و نیز رفع مشکلات بانکی برای افتتاح حساب یا حفظ حساب اتباع ایرانی شد.

کد خبر 18762

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • 2 + 2 =