مخاطرات تشدید جنگ تجاری چین-آمریکا

کارشناسان داخلی و جهانی معتقدند سیاست های تجاری ترامپ خطرات ناشی از تشدید جنگ تجاری بین دو کشور را افزایش داده که این موضوع می تواند به سایر شرکای تجاری آنها نیز تسری پیدا کند

با روی کار آمدن دونالد ترامپ در ایالات متحده، یکی از مهمترین چالش های اقتصادی که همان چالش تجاری است در برابر جهان قرار گرفت. کارشناسان معتقدند در شرایط فعلی یکی از ریسک های مهم را که نباید از آن غافل شد ریسک ترامپ است که با سیاست های خود دنیا را به سمت ناامنی اقتصادی سوق می دهد. در این بین یکی از کشورهایی که به شدت از طرف آمریکا مورد تهدید قرار می گیرد چین است. این کشور که یکی از شرکای جدی آمریکا محسوب شده و بازار ایالات متحده به عنوان یکی از مهمترین بازارهای این کشور محسوب می گردد در حال حاضر در نگرانی به سر می برد.
آمریکا با استناد به دستکاری چین در ارزش پول ملی خود برای صادرات محصولات تولیدی به آمریکا تلاش می کند تا محدودیت هایی را در برابر چشم بادامی ها قرار دهد درحالیکه فعالان تجاری دنیا این اقدام را گامی خطرناک می دانند که نظم تجارت جهانی را به هم می ریزد. در این بین به گزارش رویترز ترامپ هفته گذشته به شرکت های آمریکایی این هشدار را داده که ممکن است مجبور شوند روابط خود را با شرکت های چینی قطع کنند.
این در حالی است که شرکت های چینی از این تصمیمات ترامپ نگرانند و در برخی موارد این تصمیمات را مخل منافع خود دانسته و به رییس جمهور هشدارهای لازم را داده اند. علاوه بر شرکت های آمریکایی رهبران سایر کشورها نیز از این اقدامات اظهار نگرانی کرده اند. در آخرین مورد آنگلا مرکل، صدراعظم آلمان که قرار است در نشست گروه 20 در جولای سال جاری شرکت کند اقدامات آمریکا را در بازنویسی قوانین تجاری خطرناک می داند.
در حال حاضر به تحلیل رویترز تجارت به یکی از بزرگترین شکاف های ایالات متحده جدید و 20 کشور گروه صنعتی از جمله چین، ژاپن و آلمان تبدیل شده است. ماه گذشته نیز در دیداری که مرکل با ترامپ در کاخ سفید داشت مورد انتقاد رییس جمهور ایالات متحده قرار گرفت و جلسه دیدار این دو به صحنه انتقادات تجاری تبدیل شد. نکته نگران کننده در این بین سیاست های حمایتی است که آمریکا قصد دارد برای تولیدات خود ایجاد کند. کارشناسان معتقدند این اقدام آمریکا که احتمالا با تعرفه روی کالاهای وارداتی و تسهیل صادراتی همراه خواهد بود می تواند به یک جنگ تعرفه ای تبدیل شود که شرایط تجارت خارجی را سخت کرده و باعث می شود نظم حاکم بر تجارت به هم بخورد.
مرکل در این زمینه معتقد است این سیاست ها شاید در کوتاه مدت جواب بدهد و به عنوان مثال باعث شود مزایایی برای آمریکا ایجاد شود اما در بلندمدت قطعا این تصمیم به عدم نوآوری و مشکلات قیمت گذاری و انتخاب محصول منجر خواهد شد. اخیرا ژونگ شان، وزیر بازرگانی چین، نیز با اعلام این که جنگ تجاری به نفع هیچ‌یک از دو کشور و دو ملت نیست گفته باید گفت جنگ تجاری تنها رنجی بدون دستاورد است. وزیر بازرگانی چین خاطر نشان کرد صادرات امریکا به چین در یک دهۀ گذشته به‌طور متوسط هر سال با افزایش 11 درصدی همراه بوده است؛ این در حالی است که صادرات چین در همین مدت با افزایش 6.6 درصدی همراه بوده است. وی گفت چین یکی از مهم‌ترین واردکنندگان کالاهای امریکایی از جمله سویا، خودرو و هواپیماهای بوئینگ بوده است.
ترامپ معضلات و کاستی‌های تجاری را نتیجه اقدامات تجاری غیر منصفانه می داند و بر آن است تا درباره قراردادهای مهم تجاری نظیر نفتا (قرار داد تجارت آزاد آمریکای  شمالی )مجددا به بحث و گفتگو بپردازد.
وزیر بازرگانی ترامپ در این رابطه می گوید: در این گزارش موانع تجاری نظیر وضع تعرفه گمرکی و نظایرآن ،مورد بررسی قرار گرفته است.
در عین حال که راس و ناوارو  هردو نگرشی منفی نسبت به چین و نقش آن در حوزه تجارت و اقتصاد آمریکا دارند از پاسخ دادن به هرگونه سوالی درباره ارتباط این فرامین اجرایی با سفر هفته آینده رئیس چمهور چین به آمریکا برای دیدار با ترامپ،به هروسیله ممکن  طفره می روند و شانه خالی می کنند.

در این رابطه کارشناسان معتقدند تجارت بین چین و ایالات متحده به نوعی نامتناسب بوده است. تفاوت بین قیمت‌های وارداتی بین دو کشور در سال‌های اخیر در نوسان بوده است. برای مثال میانگین میزان مبادلات وارداتی در یک رنج بین یک به ۴ بوده است. ایالات متحده مالیات بر واردات به اندازه ۲ تا ۳ درصد وضع می‌کند، در حالی که میزان مالیات بر واردات در چین بین ۳ تا ۹ درصد است. از دید ایالات متحده اگر چه چین به‌عنوان یک عضو سازمان تجارت جهانی، به‌صورت آشکار قانونی را در اصول صادرات و واردات نقض نکرده است، اما ادامه سیاست‌های مرکانتیلیستی چین به نفع آمریکا نخواهد بود. پاسخ دولت اوباما به این وضعیت ایجاد یک چارچوب تجارت آزاد منطقه‌ای بدون حضور چین بود(نظیر معاهده TPP).

در مقابل و در تضاد با دولت قبل، دولت ترامپ در یکی از اولین اقدامات معاهده تجاری TPP را لغو و حتی به دنبال لغو و بازنگری در معاهده نفتا است. به نظر می‌رسد دولت ترامپ سیاست مواجهه دوطرفه، مذاکره و واکنش متقابل با چین را به امتیازگیری از طریق معاهدات چندطرفه تجاری ترجیح می‌دهد. با توجه به رویکرد ترامپ در مواجهه مستقیم با چین به نظر می‌رسد روابط چین و ایالات متحده از منظر اقتصاد و تجارت ملتهب و پرتنش شود. اما این تنش و بی‌اطمینانی می‌تواند بعد از مدتی به ثبات و تعادل نسبی باز گردد. مسلما هیچ یک از دو طرف به تمام خواسته‌هایشان نمی‌رسند، ولی در بلند مدت شرایط برای هر دو به تعادل می‌رسد.

 

 

کد خبر 20119

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • 4 + 2 =