عبور از چالش های نقدینگی با فاینانس خارجی

علیرضا عبداله زاده: منابع نقد قابل دسترس برای بنگاه های ما برای رشد کم است و دسترسی به منابع نقد خارج از ایران می تواند جریان خوبی را به اقتصاد ما وارد کند که نتیجه آن رشد اقتصادی است.

مریم خورشیدی- جذب سرمایه های خارجی راهکاری است که همواره مورد توجه دولت ها بوده است. دیدگاه های متفاوتی در این زمینه وجود دارد و برخی جذب منابع خارجی را برای اقتصاد کشور مفید و عده ای آن را باب میل عده ای منفعت جو در کشور می دانند.

علیرضا عبداله زاده کارشناس مسائل اقتصادی در گفتگو با اگزیم نیوز در این باره گفت: طبق مطالعه ای که پژوهشکده پولی و بانکی اخیرا انجام داده، مشکل رشد اقتصادی ما از سالهای ابتدایی دهه 90 تا امروز عدم دسترسی به فاینانس است. عبداله زاده افزود: منابع نقد قابل دسترس برای بنگاه های ما برای رشد کم است و دسترسی به منابع نقد خارج از ایران می تواند جریان خوبی را به اقتصاد ما وارد کند که نتیجه آن رشد اقتصادی است.  

 وی افزود: وقتی عاملی مبدل به مهمترین مانع رشد اقتصادی بدل شد، باید دید که رشد اقتصادی به کدام دیوار برخورد کرده است. با تکان دادن این دیوار هرچند به مقدار کم، می توان به جهش بزرگی در رشد اقتصادی امیدوار بود.

 این کارشناس اقتصادی اذعان داشت به نظر می رسد با دسترسی به فاینانس خارجی می توان به رشد اقتصادی قابل توجهی دست یافت. حتی اگر این منابع در بخش خرید تجهیزات و به روز کردن ماشین آلات تولید صرف شود نتیجه ای که بدست می آید  گردش چرخ تولید و نهایتا رشد اقتصادی است.

علیرضا عبداله زاده تشریح کرد:  قبلا و در خلا وجود فاینانس خارجی، حوزه های مختلف اقتصادی بر سر منابع مالی محدود نقد داخلی رقابت می کردند و فعالیت کسانی که در جذب سرمایه خارجی موفق نمی شدند کند و یا متوقف می شد در نتیجه رشد اقتصادی نیز نداشتیم.

به گفته این کارشناس اقتصادی در صورتیکه بخشی از این رقبا فاینانس خارجی را جذب کنند، فشار برای گرفتن وام کاهش پیدا می کند. تاثیر این اتفاق بر نرخ سود بانکها نیز قابل مشاهده است. چراکه با کاهش فشار بر سیستم بانکی میل بانک ها برای بالابردن نرخ سود کم می شود.

وی خاطر نشان کرد: دسترسی به فاینانس خارجی به نفع کشور است اما باید دقت کرد که در جایی سرمایه گذاری شود که بازدهی مناسب داشته باشد. به هرحال برنامه ریزی غلط و بدون مطالعه آسیب آفرین است.

عبداله زاده گفت: به عقیده من  کسانی که معتقدند فاینانس ها به نفع واردات است، به اقتصاد کلان اشراف ندارند. چرا که بالانس تراز تجاری و حساب جاری می تواند تاثیر مثبت ورود سرمایه خارجی را روشن کند. این موضوع که  ورود سرمایه به داخل کشور منجر به رشد سرمایه گذاری می شود غیر قابل انکار است.

این کارشناس اقتصادی اذعان داشت: زمانی بحران اقتصادی ما دسترسی به فاینانس نبود آن موقع شاید اثر دسترسی به فاینانس به اندازه امروز ملموس نبود. اما امروز اقتصاد به مثابه جماعت تشنه ای است که به دنبال آب می گردد. اینکه منابع لازم برای حرکت اقتصادی در اختیار ما قرار بگیرد در منطق اقتصاد کلان امری پذیرفته و مقبول است.

عبداله زاده برای نمونه تاثیر دریافت فاینانس را در بخش هواپیمایی تشریح کرد و گفت: صنعت هواپیمایی ما بخش قوی از صنایع محسوب می شود. قبلا این صنعت از بانک های داخلی برای تجهیز وام می گرفت که با مشکلات کمبود منابع داخلی در سالهای اخیر نتوانست موفق عمل کند. حال اگر در قبال دریافت هواپیماهای مدرن و تجهیزات ناوبری از فاینانس خارجی بهره مند شویم به صورت زنجیره وار صنایع وابسته به حمل و نقل هواپیمایی و گردشگری ما نیز متحول خواهد شد. معتقدم هزینه کردن منابع خارجی در بخش هواپیمایی بازدهی زیادی را در پی خواهد داشت.

وی با تاکید بر اینکه بخشهای نوآورانه و دانش بنیان نیز می توانند موتور محرکه اقتصاد باشند گفت: جذب سرمایه های خارجی در این حوزه ها می تواند منجر به رشد بخش هایی شود که به دنبال خود حوزه های دیگر را متحول می کنند. به نظر من بانک ها نیز باید وارد عرصه جذب سرمایه خارجی شود چراکه فرایند جذب سرمایه خارجی تنها منحصر به ورود پول به کشور نیست. دانش و تجربه و اعتباری که به دنبال این دست تعاملات نصیب کشور می شود ارزشمند است.

 

 

کد خبر 21999

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • 1 + 12 =