سرگیجه ارزی پایان می یابد؟

شرایط در بازار ارز نامتعادل و به شدت هیجانی است؛ بنابراین باید مراقب بود مسیر آتی بازار چگونه خواهد بود و آیا بازار برای خرید مجدد ارز و یا فروش آن مناسب است؟

روند کاهشی قیمت ارز که طی روزهای اخیر آغاز شد و به شدت نیز تشدید گردید باعث تغییر مسیر این بازار شده است. مشاهدات عینی خبرنگار اگزیم نیوز بازار ارز از تغییر مسیر بازار در روزهای اخیر و ایجاد فضای هیجانی برای فروش حکایت دارد با این حال این بار دلالان و صرافی ها از خرید امتناع می کنند تاجاییکه بانک مرکزی در دستورالعملی بانک ها را مجاز به خرید ارزهایی کرد که در دست مردم قرار دارد.

بررسی های میدانی از هجوم ارزهای خانگی به بازار حکایت دارند درحالیکه بسیاری از فروشندگان اعلام می کنند ارز خود را با قیمت های بالاتری خریداری کرده اند و اکنون ناگزیرند آن را به قیمت هایی پایین بفروشند و این یک اشتباه محاسباتی بود زیرا گمان کرده بودند قیمت ارز به ارقام بالاتر از 20 هزار تومان به صورت پایدار خواهد رسید و اکنون با سیاست ها و اختیار عملی که دولت به بانک مرکزی داده شکست غول دلار و سایر ارزها باعث ضرر و زیان این گروه شده است.

روز گذشته قیمت های مختلفی برای ارزهای دلار و یورو اعلام می شد از 8 تا 12 هزار تومان بطوریکه برخی صرافی ها با نصب قیمت های بالاتر سعی می کردند قیمت مانع از افت بیشتر قیمت ها شوند. دلالان نیز از خرید امتناع می کردند ولی با ورود بانک های دارای مجوز فعالیت های ارزی این نوع رفتار نیز از بازار برچیده خواهد شد و به همین دلیل می توانیم شاهد روندمنطقی بازار باشیم.

در این رابطه اما اظهار نظرهای متفاوتی هم وجود دارد. برخی معتقدند قیمت ارز می تواند تا نرخ بازار ثانویه یعنی در کانال 8 هزار تومان کاهش یابد و برخی معتقدند دلار به زیر 12 هزار تومان به صورت پایدار نخواهد رسید. گروهی نیز به قیمت 10 هزار تومان معتقدند که همچنان اختلاف بین بازار ثانویه و قیمت های کنونی را نشان می دهد.

قیمت دلار طی یک دو هفته گذشته تا مرز 20 هزار تومان هم افزایش یافت هرچند دوباره کاهش یافت ولی اکنون در محدوده 12 هزار تومان و پایین تر قرار دارد. یورو نیز دیروز به حدود 15 هزار تومان رسید. قیمت سکه نیز بر همین مبنا در دو سه روز اخیر با افت قابل توجهی روبرو شده و به مرز 4 میلیون تومان رسیده است.

به گزارش اگزیم نیوز یکی از مهمترین موضوعاتی که باعث اصلاح این رویه شده تصمیمات شورای هماهنگی اقتصادی بود که اختیارات بانک مرکزی را به میزان قابل توجهی افزایش داد. انتشار اوراق مشارکت ارزی ــ ریالی و همچنین عملیات بازار باز و خرید و فروش اوراق مالی اسلامی منتشره توسط دولت، ایجاد تمهیدات لازم برای خرید و فروش فوری ارز حاصل از صادرات پتروشیمی و فولاد و دیگر محصولات صادراتی در بازار ثانویه، تسهیل دریافت اجازۀ اقامت در ایران در ازای وارد کردن دلار به کشور، اقامت 5 ساله برای اتباع خارجی در صورتی که دست‌کم ۲۵۰ دلار برای سرمایه‌گذاری وارد ایران کنند، همگی از موضوعات و تصمیماتی بود که بانک مرکزی برای تعدیل قیمت ارز اتخاذ کرده و به نظر می رسد کارساز بوده است تاجاییکه موجی از کاهش قیمت ارز در سراسر کشور آغاز شد و در برخی شهرها قیمت حتی به زیر 10 هزار تومان نیز رسید.

در حال حاضر مردم عادی که ارز قابل توجهی را نیز در اختیار دارند در شرایط کنونی بیشتر فروشنده ارزهای خود هستند با این حال واسطه گران بازار تمایل دارند قیمت ها پایین تر بیاید و آنگاه اقدام به خرید ارز کنند تاجاییکه دیروز دلالان خرده پا همگی قیمت های بسیار پایینی را پیشنهاد می کردند اما عموما مردم علاقه ای به فروش از خود نشان نمی دادند.

از طرفی صرافی ها قیمت های متعادل تری را روی تابلو بردند و این موضوع باعث شد دلالان هم قیمت های خرید را بالا ببرند. صرافی ها دیروز حتی به متقاضیان ارز، دلار نمی فروختند و این موضوع باعث شده بود بازار قفل شود با این حال سیاست دولت برای خرید ارز توسط بانک ها می تواند یخ صرافی ها را اب کند.

با این حال به حدی شرایط متلاطم است که نمی توان با قاطعیت از تداوم یا توقف روند فعلی سخن گفت. دیروز با انتشار خبر خرید ارز توسط سیستم بانکی این بار این شائبه پیش آمد که دولت قصد دارد ارز را از کف بازار جمع آوری کند و این خبر به منزله احتمال تقویت دوباره قیمت ارز مطرح شد که باعث شد روند کاهشی بازار در روز گذشته تا حدی متوقف شود.

حال باید دید آیا این روند ادامه خواهد یافت یا خیر. در این رابطه یک استاد اقتصاد دانشگاه با انتقاد از روند فعلی کاهش قیمت ارز معتقد است شکل این ریزش مشابه روند افزایشی قبلی هیجانی بوده و توجیه ندارد و عواملی از جمله عوامل سیاسی، انتظارات و موج ایجاد شده و هیجانات می تواند باعث آن شده باشد.  

رئیس اتاق مشترک ایران و عراق نیز با اعلام این که نرخ مناسب برای دلار در حال حاضر 7 هزار تومان است از دولت خواست تا بازار را مدیریت کند. آل اسحاق معتقد است آرامش به بازار برگشته و باید به سمت تثبیت نرخ ارز حرکت کردو استفاده از سیاست های پولی، مالی و ارزی مناسب می تواند بازار را به مسیر کنترلی برگرداند.

نایب رییس مجلس نیز با ابراز امیدواری از تداوم روند کنونی، از کنترل وضعیت تقاضا در بازار ارز در ماه های اخیر خبر داد و گفت دولت در این مدت تصمیمات سخت اما کارسازی را گرفت بطوریکه در سایه همین تصمیمات اکنون تخصیص ارز به کالاهای معقول و منطقی صورت می گیرد و تقاضا نیز مهار و منطقی شده است. از طرفی اکنون قیمت ارز آزاد شده و از منطق های اقتصادی نیز تبعیت می کند زیرا دولت باید در فاصله سال های اخیر هر ساله قیمت را با تورم متناسب می کرد اما این کار را نکرده است و اکنون زمان مناسبی برای این اقدام است. 

در این ارتباط عضو کمیسیون صنایع و معادن مجلس، گفت: با بازگشت دلارهای خانگی و سکه‌های خریداری شده توسط مردم به بازار می‌توان شاهد سقوط بیش از پیش نرخ ارز در کشور باشیم.

علی اسدی کرم در خصوص کاهش قیمت ارز و تاثیر آن در بازار سایر محصولات، اظهار داشت: بازار به سمت عادی شدن در حال حرکت است و تصمیم‌گیری‌های بانک مرکزی و سران قوا در فضای عمومی جامعه اثر گذار بوده است.

عضو کمیسیون صنایع و معادن مجلس شورای اسلامی با بیان اینکه دلارهای خانگی مردم که طی ماه‌های اخیر با قیمت‌های مختلف خریداری شده‌اند در حال بازگشت به بازار است، گفت: با بازگشت دلارهای خانگی و سکه‌های خریداری شده توسط مردم به بازار می‌توان شاهد سقوط بیش از پیش نرخ ارز در کشور باشیم.

نماینده مردم شهربابک در مجلس شورای اسلامی با اشاره به اینکه علی‍‌رغم خبرهایی که در زمینه شدت تحریم‌ها اعمالی آمریکا علیه ایران منتشر می‌شد مردم به این باور رسیدن که ترامپ آخرین حربه‌های خود را به کار گرفته و بیش از این نمی‌تواند در اقتصاد کشور اثرگذار باشد، ادامه داد: جو روانی که به واسطه اعمال تحریم‌ها ایجاد شده بود آرام گرفته است.

این نماینده مردم در مجلس شورای اسلامی با تاکید بر اینکه بازار ارز در ماه‌های اخیر شدیدا تحت تاثیر جو روانی موجود در جامعه بوده ، عنوان کرد: اگر بانک مرکزی بتواند جو روانی را کنترل کند و مردم کاملا به این نتیجه برسند که شرایط از این سخت‌تر نمی‌شود امکان جذب سرمایه‌های سرگردان وجود دارد.

عضو کمیسیون صنایع و معادن مجلس شورای اسلامی در پایان خاطرنشان کرد: کاهش نرخ ارز قطعا در زمینه کاهش قیمت خودرو نیز اثرگذار است و ثبات در بازار ارز بازار خودرو را نیز از شرایط فعلی خارج می‌کند.

کد خبر 25442

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • 2 + 0 =