ایران؛ برنده جدال آمریکا و اروپا؟

اروپا سرسختانه در برابر سیاست های آمریکا ایستادگی کرده و برنامه ریزی هایی نیز برای پشت سر گذاشتن آن انجام داده است اما ایا این سیاست ها به برد ایران ختم خواهد شد؟

Eurasiareview یک پایگاه خبری آمریکایی در گزارشی با اشاره به این که تلاش اروپا برای حمایت از برجام از طریق اعمال یک اراده غیرمنتظره سیاسی برای ایستادن در برابر ایالات متحده و انجام اقدامات مهم برای نجات برجام تعجب جامعه جهانی را برانگیخته می نویسد: تلاش هایی همچون اتخاذ سیاست های حمایتی جدید با هدف حفاظت از شرکت های اروپایی در ایران در برابر تحریم های ثانویه ایالات متحده، اختصاص 18 میلیون یورو برای حمایت از بخش خصوصی در ایران و طراحی یک سیستم تبادل ویژه به نام SPV که در نتیجه آن تجارت ایران و اروپا از کانال دلار آمریکا و نظام مالی ایالات متحده دور شده و وارد چرخه اروپایی خود می شود بخش هایی از تلاش های اتحادیه اروپا برای نجات برجام هستند.

این گزارش می افزاید: مطمئنا SPV یک گام خوشایند رو به جلو است و با آن که جزئیات دقیق آن هنوز مشخص نشده است، اما پیشرفت قابل ملاحظه ای طی چند ماه گذشته داشته، که نشان می دهد اروپایی ها به طور کامل به شرایط توافقنامه برجام به عنوان برنامه مشترک جامع اقدام (JCPOA) پایبند هستند. همانطور که انتظار می رود، مقامات آمریکایی عمیقا ناامید شده اند و مایک پومپئو، وزیر امور خارجه ایالات متحده، نتوانسته است سرخوردگی خود را در جدال با اروپایی های ناسازگار که مخالف سیاست های آمریکا علیه ایران هستند پنهان کند.

در واقع، در نشست اخیر شورای امنیت سازمان ملل متحد که توسط رئیس جمهور ترامپ رهبری می شد، دولت های مختلف اروپایی فرصت مناسبی برای ابراز اختلاف عمیق خود با تصمیم آمریکا در مورد برجام یافتند که معتقدند منافع اقتصادی و امنیتی اروپا را تامین می کند.

اما با توجه به مهلت مقرر ایالات متحده در مورد تحریم نفتی ایران، سوال این است که SPV در واقع چه خواهد کرد؟ یک اتفاق نظر وجود دارد که شرکت های بزرگ اروپایی که دارای منافع در بازار آمریکا هستند، تمایلی به استفاده از SPV ندارند. در عوض انتظار می رود شرکت های کوچک شرایط متفاوتی را تجربه کنند.

شرکت های حوزه انرژی، خودرو، بیمه و شرکت های حمل و نقل، شرکت هایی مانند Total، Danieli، Alianz، Peugeot و Maersk از جمله شرکت هایی هستند که از همکاری با ایران صرفنظر کرده اند. به همین دلیل مشخص نیست که چطور اروپا بتواند واردات نفت از ایران را بدون مشارکت شرکت های نفت و حمل و نقل اروپای غربی ادامه دهد؟

SPV به صراحت به شرکت های کوچک و متوسط ​​که مایل به تجارت با ایران هستند و معاملات آنها با بازار آمریکا محدود است این فرصت را می دهد تا با ایران روابط خود را ادامه دهند. با این حال این به آن معنا نیست که قطعا همه شرکت های کوچک و متوسط حاضرند با استفاده از این فرصت مقابل امریکا بایستند ولی نفس ایجاد این فرصت به خودی خود اهمیت ویژه ای برای دو طرف دارد.

این گزارش در ادامه با اشاره به این که SPV بیشتر به عنوان یک حربه سیاسی بیشتر از یک راه حل جدی اقتصادی است می نویسد این ساختار باعث پایبندی اروپا به برجام و بقای این توافق مهم می شودهرچند در بسیاری موضوعات اقتصادی نیز از کارایی برخوردار است زیرا بخشی از تجارت ایران و فروش نفت را می تواند زنده نگه دارد. SPV باید با اقدامات اضافی منجر به دسترسی ایران به یورو و توانایی بانک مرکزی برای انجام معاملات طبیعی با بانک های اروپایی از جمله بانک مرکزی اروپا شود. در عین حال یک راه حل موثرتر، ایجاد یک بانک تجاری ویژه ایران-اتحادیه اروپا است که بتواند مراودات مالی دو طرف را تسهیل کند.

در واقع، اگر اروپا در مورد حفظ JCPOA جدی باشد، باید متعهد شود که تجارت مستقیم با یورو را با ایران ادامه دهد و مخصوصا روابط حوزه انرژی و نفت و گاز با تهران را تداوم بخشد.

کد خبر 25516

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • 7 + 1 =