تورم مهر ماه ۱۳.۴ درصد/نقطه به نقطه ۳۲.۸ درصد

مرکز آمار ایران در تازه ترین گزارش خود تورم مهر ماه سال جاری را ۱۳.۴ درصد اعلام کرد. بنا بر این گزارش شاخص کل بهای مصرف کننده در مهر ماه در مقایسه با ماه قبل از آن ۷.۱ درصد رشد کرد و به ۱۴۴.۱ واحد رسید این در حالی است که تورم نقطه به نقطه رقم ۳۲.۸ درصد را نشان می دهد

به گزارش پایگاه خبری و تحلیلی اگزیم نیوز، مرکز آمار ایران در تازه ترین گزارش خود تورم مهر ماه سال جاری را 13.4 درصد اعلام کرد. بنا بر این گزارش شاخص کل بهای مصرف کننده در مهر ماه در مقایسه با ماه قبل از آن 7.1 درصد رشد کرد و به 144.1 واحد رسید این در حالی است که تورم نقطه به نقطه رقم 32.8 درصد را نشان می دهد به عبارتی شاخص بهای مصرف کننده در مهر ماه در مقایسه با مهر سال گذشته به این میزان رشد کرده استT در حالی که این رقم در شهریور ماه 25.7 درصد بوده است.

در این بین اما نرخ تورم 12 ماهه منتهی به مهر 13.4 درصد رشد را تجربه کرده است. کارشناسان اقتصادی در رابطه با دلایل رشد تورم در مهر ماه با اشاره به چند عامل این موضوع را مورد موشکافی قرار داده اند. به عقیده آنها دلیل اول افزایش شدید بهای ارز در ماه های اخیر بوده که باعث رشد شاخص بهای تولید در ماه های اخیر شده است.

نرخ تورم نقطه به نقطه تولیدکننده در شهریور ماه بنا به اعلام بانک مرکزی عدد 44.4 درصد بوده است و تورم سالانه نیز 18.1 درصد اعلام شده است. این بدان معنا است که قیمت مواد اولیه و سایر شاخص های موثر بر تولید در شهریور ماه 97 در مقایسه با ماه مشابه سال قبل بیش از 44 درصد رشد کرده است. انتقال این اثر به قیمت مصرف کننده ممکن است دو تا سه ماه طول بکشد به عبارتی باید منتظر افزایش بیشتر نرخ تورم در ماه های آتی باشیم.

محاسبات نشان می دهد قیمت ارز در طول چهار ماه بر اساس ارز ثانویه دو برابر و ارز آزاد 3.5 برابر شده است و این موضوع روی قیمت مواد اولیه تولید اثرات زیادی بر جای گذاشته است.

به گزارش اگزیم نیوز قیمت هر کیلو تیرآهن یا  میلگرد در سال 96 از 2 هزار و 100 تومان تا 4 هزار و 200 تومان افزایش یافت. قیمت مس که 19 هزار تومان بود به 35 هزار تومان و اکنون به 50 هزار تومان در هر کیلو رسیده است. هر کیلو الومینیوم در حدود 200 درصد رشد قیمتی را تجربه کرده است. بهای محصولات شیمیایی و پلیمری نیز در این مدت بین 1.8 تا 3 برابر افزایش یافته است و از آنجا که این محصولات ماده اولیه تولید را تشکیل می دهند طبیعی است که اثرات انتقالی آن به خانوار را شاهد باشیم.

از طرفی کاهش واردات بسیاری از اقلام شرایط بازار داخلی را با مشکل روبرو ساخت. افزایش شدید بهای ارز باعث شد واردات بسیاری از کالاها کاهش یابد و در نتیجه تقاضا برای انواع وارداتی آن تشدید شود که این موضوع فشارهای قیمتی را افزایش داد.

کاهش موجودی انبارها نیز عامل دیگری بود که بر تورم مصرف کننده اثر زیادی بر جای گذاشت.

در این بین به گزارش مرکز آمار شاخص قیمت در گروه عمده «خوراکی ها، آشامیدنی ها و دخانیات» نسبت به ماه قبل 8.6 درصد و در گروه عمده «کالاهای غیر خوراکی و خدمات» ٦.٤ درصد افزایش نشان می دهد. درصد تغییرات قیمت در ماه جاری نسبت به مهر ماه ١٣٩٦ برای این دو گروه به ترتیب ٤٧.٥ و ٢٧.٢ درصد است. شاخص قیمت کل برای خانوارهای شهری کشور در مهر ماه ١٣٩٧ به عدد 143.6 رسید که نسبت به ماه قبل ٦.٨ درصد افزایش نشان می دهد.

درصد تغییر شاخص کل نسبت به ماه مشابه سال قبل 32.4 درصد است که نسبت به ماه قبل (25.7 درصد) 6.7 واحد درصد افزایش داشته است. این گزارش می افزاید: در ماه جاری تمامی بخش های زیر مجموعه شاخص کل با افزایش قیمت همراه بوده اند. در گروه عمده «خوراکی ها، آشامیدنی ها و دخانیات» بیشترین افزایش قیمت نسبت به ماه قبل به ترتیب مربوط به گروه «محصولات خوراکی طبقه بندی نشده در جای دیگر» (رب گوجه فرنگی)، گروه «دخانیات»، گروه «سبزیجات» (سیب زمینی، گوجه فرنگی و پیاز)، گروه «روغن ها و چربی ها» (روغن جامد، روغن مایع)، گروه «آشامیدنی‌ها» (آب معدنی، قهوه فوری و آب میوه)، گروه «گوشت» (کنسرو ماهی، انواع ماهی)، گروه «قند و شکر و شیرینی» (کمپوت میوه، شکلات) و گروه «میوه و خشکبار» (پسته، مغز بادام، مغز گردو، خرما) است.

در گروه عمده «کالاهای غیر خوراکی و خدمات»  گروه «ارتباطات» (مکالمات تلفن همراه)، گروه «آموزش» (شهریه مدارس و دانشگاه‌ها)، گروه «تفریح و فرهنگ» (سفر زیارتی خارج کشور، لوازم التحریر، انواع تلویزیون، تجهیزات رایانه)، گروه «مبلمان، لوازم خانگی و نگهداری معمول آنها» (فرش و موکت، انواع شوینده ها، لوازم خانگی، انواع ظروف آشپزخانه)، گروه «کالاها و خدمات متفرقه» (پوشک بچه، دستمال کاغذی، طلای ١٨ عیار، لوازم آرایشی و بهداشتی) و گروه «پوشاک و کفش» بیشترین افزایش قیمت را نسبت به ماه قبل داشته اند.

کد خبر 25584

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • 9 + 1 =