احتکار دلالان قیمت برنج ایرانی را دو برابر کرد

کارخانه ها آماده عرضه ارقام کیفی و پرمحصول هستند و در این مورد احتکار برنج ایرانی توسط تولید کنندگان صحت ندارد. دلالان و واسطه ها رشد قیمت را رقم زده اند زیرا قیمت منطقی برنج ایرانی در بازار تا مرز ۱۴ هزارتومان و بیشتر از آن نتیجه دلالی و سودجویی واسطه ها است.

به گزارش اگزیم نیوز، گرانی کالاهای اساسی از ابتدای سال جاری با رشد تصاعدی همراه بود اما در این میان نرخ برنج از سایر اقلام پیشی گرفته است.

مسوولان هر کدام دلایلی را برای افزایش قیمت برنج اعلام می کنند گاه سیل ابتدای سال را مسبب آن می دانند و گاه طمع بیش از اندازه محتکران و دلالان را زمینه ساز رشد نرخ برنج ایرانی اعلام می کنند. نمایندگان مجلس معتقدند برخی از سودجویان با احتکار برنج، قصد دارند که برنج خارجی را مهمان سفره‌های اقشار کم درآمد کنند.

مدیرکل دفتر امور غلات و محصولات اساسی وزارت جهاد کشاورزی در این زمینه با تاکید براینکه افزایش قیمت برنج ارتباطی به کمبود عرضه ندارد، اعلام کرد « با توجه به عدم کاهش تولید داخل در سال ۹۷ نسبت به ۹۶ و همچنین افزایش ۱۲ درصدی میزان واردات در ۵۰ روز نخست امسال نسبت به مدت مشابه سال قبل می‌توان گفت که این افزایش قیمت ناشی از کمبود برنج در بازار نیست.»

کریمی یادآورشده است « با توجه به آنکه افزایش قیمت هیچ ارتباطی به کمبود برنج در بازار ندارد، براین اصل، توصیه می‌شود به شایعاتی مبنی بر خرید برنج بیش از نیاز توجه نشود و همانند گذشته در حد نیاز معمول مایحتاج خود را تأمین کنند. سال گذشته حدود ۳ میلیون و ۷۰۰ هزارتن برنج به بازار عرضه شده که با توجه به مصرف ماهانه حدود ۲۴۰ هزار تن برنج و احتساب واردات در ۵۰ روزه نخست امسال، جای هیچ گونه نگرانی مبنی بر کمبود عرضه برنج به بازار وجود ندارد و این میزان تا زمان عرضه محصول، جوابگوی نیاز داخل خواهد بود.»

مدیرکل دفتر برنامه‌ریزی تأمین، توزیع و تنظیم بازار وزارت صنعت، معدن و تجارت نیز عنوان کرد «واردات برنج همچنان با ارز ۴۲۰۰ تومانی ادامه دارد و بررسی‌ها نشان می‌دهد تولید برنج در سال جاری بیش از سال گذشته خواهد بود. ‌ ذخایر فعلی برنج در کشوردو برابر سال گذشته است. بازار با کمبودی مواجه نیست، و ذخایر به حد کافی است، بررسی‌ها نشان می‌دهد سیل آسیبی به تولید برنج کشور نزده است.آمار هم نشان می‌دهد که قابل توجه میزان واردات برنج در سال۹۷ است. از این رو دستگاه‌های نظارتی با کسانی که قصد آشفته کردن بازار برنج را دارند، برخورد لازم را خواهند کرد.»

اما بصیری مدیرکل دفتر برنامه‌ریزی تأمین، توزیع، تنظیم بازار و ذخایر راهبردی وزارت جهاد‌کشاورزی تصریح داشت «افزایش قیمت برنج ایرانی بر‌اساس عرضه و تقاضا و توهمات برخی از واسطه‌ها و سودجویان صورت گرفته است. برخی به دنبال سودجویی از بازار برنج هستند، اینطور شایعه کرده‌اند که سیل اخیر محصول برنج را از بین برده است تا سود بیشتری نصیب خود کنند و با جمع‌آوری برنج از بازار و کاهش عرضه، افزایش قیمت ایجاد کرده‌اند.»

وی تاکید کرد « با ورود برنج ایرانی از یک تا دو ماه آینده افزایش عرضه خواهیم داشت و قیمت برنج ایرانی نیز کاهش می‌یابد؛ از طرفی نیز روز گذشته کارگروه تنظیم بازار، برنامه‌هایی برای تنظیم بازار برنج و کسری موجودی در بازار داشت که به طور قطع باعث کاهش قیمت‌ها می‌شود و کسانی که در این شرایط احتکار و سودجویی کرده‌اند با ضرر مواجه می‌شوند و به حدی برنج عرضه خواهد شد که مجبور می‌شوند محصول خود را به بازار عرضه کنند.»

 

در همین زمینه جمیل علیزاده شایق دبیر انجمن برنج در گفتگو با اگزیم نیوز با رد احتکار برنج در انبارها اظهار داشت: کارخانه ها آماده عرضه ارقام کیفی و پرمحصول هستند و در این مورد احتکار برنج ایرانی توسط تولید کنندگان صحت ندارد. افزایش اندک قیمت برنج به دلیل استفاده بیشتر آن در ماه رمضان و هم زمانی آن با ابتدای فصل برداشت امری طبیعی است.

وی در مورد تاثیر سیل ابتدای سال در رشد قیمت برنج ایرانی افزود: بارندگی و سیلاب‌های اخیر به خزانه‌های برنج در شمال کشور، مقدار کمی آسیب وارد کرده که آن هم قابل جبران است. در زمان وقوع سیل استان های شمالی در حال خزانه‌گیری بودند و جز استان گلستان، در مناطق دیگر شمال کشور شاهد بارندگی و سیل مخرب نبودیم. اگر این سیل در اواسط اردیبهشت جاری می شد زمین‌های اصلی برنج خسارت می‌دیدند اما وقتی خزانه آسیب می‌بیند، چون سطح آن زیاد نیست، می‌توان دوباره آن را تجدید کرد.

دبیرانجمن برنج با بیان اینکه حدود ۵٠٠ هزار هکتار از سطح زیرکشت کشور در استان های شمالی است، یادآورشد: در زمان وقوع سیل در ابتدای سال، استان‌های جنوبی خزانه گیری خود را شروع نکرده بودند بنابراین در مجموعه تولید آسیب زیادی وارد نشد. براین اصل تا پایان نیمه ابتدای سال جاری کاهش تولید نخواهیم داشت. زیرا براساس آمار رسمی وزارت جهاد کشاورزی دو میلیون و ٢۵٠ هزارتن تولید برنج در سال گذشته داشته ایم.

به گفته علیزاده شایق قیمت منطقی برنج ایرانی در بازار تا مرز 14 هزارتومان است و بیشتر از آن نتیجه دلالی و سودجویی واسطه ها است. برنج ایرانی که امروز با قیمت 23 هزارتومان در بازار عرضه می شود ربطی به تولید کننده ندارد بلکه دلالان قیمت نهایی آن را برای عرضه مشخص می کنند بدون آن که به قیمت تمام شده محصول به علاوه سودعادلانه آن توجه کنند.

وی در مورد راهکار جلوگیری از نوسان قیمت این کالاهای اساسی، تصریح داشت: در این زمینه لازم است دولت هم زمان با فصل برداشت به صورت مستقیم از برنج کاران خرید توافقی انجام دهد تا به واسطه آن بتواند در فصل غیر تولید نوسان های بازار را کنترل کند.

  

 

کد خبر 28042

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • 7 + 11 =