خطر ورشکستگی برای ۵۰ کارخانه تولید اسید سولفوریک

انجمن تولیدکنندگان اسید سولفوریک که از ۵۰ واحد تولیدی در سراسر کشور متشکل شده است؛ با انتشار بیانیه ای از بحران ورشکستگی تمامی کارخانجات این بخش خبر داد.

به گزارش اگزیم نیوز، در متن بیانیه انجمن تولیدکنندگان اسید سولفوریک آمده است: "این انجمن که متشکل از ۵۰ واحد تولید کننده اسید سولفوریک بخش خصوصی در سراسر کشور است، به عنوان انجمن صنفی و تخصصی فعال در این حوزه به استحضار مسئولین و سیاستگذاران کشور می‌رساند؛ متاسفانه در سال جهش تولید که انتظار می رفت شاهد رشد صنعت باشیم، تولیدکنندگان اسید سولفوریک با مشکلات عدیده و بحران فروپاشی مواجه شده اند و اگر شاهد اقدام عاجل سیاستگذاران و مسئولین دولتی و وزارت صنعت، معدن و تجارت و همچنین وزارت نفت و شرکت ملی گاز نباشیم قطعا تا پایان سال جاری با ورشکستگی کارخانجات اسید سولفوریک بخش خصوصی و بیکاری بیش از ۵۰۰۰ کارگر این صنعت مواجه خواهیم شد.

عمده مشکلات این صنعت در شرایط کنونی تهیه ماده اولیه اسید سولفوریک گوگرد است. هم اکنون قیمت هر کیلوگرم گوگرد شرکت پالایش گاز شهید هاشمی نژاد که تامین کننده اصلی مواد اولیه این صنعت به شمار می رود؛ در ابتدای فروردین ماه ۱۲۹۷ ریال بوده و اکنون به قیمت ۲۸۲۴۱ ریال یعنی ۲۲ برابر رسیده که با احتساب هزینه کرایه حمل، میزان تاثیر قیمت گوگرد در بهای تمام شده یک کیلوگرم اسید که در ابتدای سال ۹۰۰ ریال بوده اکنون به ۱۳ هزار ریال یعنی ۱۵ برابر رسیده است.

همچنین بیش از یکسال است که صنایع ملی مس به عنوان یک بخش دولتی با ظرفیت تولید بالای اسید به میزان(۱،۵۰۰،۰۰۰ تن در سال)به جمع تولیدکنندگان اسید پیوسته و از آنجا که در صنایع مس طی فرآیند تولید اسید نیازی به گوگرد ندارد بنابراین  اسید را با قیمت هر کیلوگرم  یک هزار ریال به خریداران عرضه می کند که این موضوع تعادل قیمت بازار را به نفع بخش دولتی تغییر داده و حذف بخش خصوصی از بازار و شرایط نابودی آن را فراهم کرده است.

در این رخداد ، بازار اسید سولفوریک میدان رقابت بخش دولتی با قیمت ۱۰۰۰ ریال و بخش خصوصی که صرفا برای تامین مواد اولیه هر کیلوگرم اسید  باید مبلغ ۱۳ هزار ریال پرداخت نماید، شده است که قطعا فرجام این بازار از پیش معلوم است. در این بازار تمام ۵۰ کارخانه تولید کننده اسید سولفوریک بخش خصوصی به زودی ورشکسته خواهند شد و هزاران میلیارد ریال سرمایه گذاری تولیدکنندگان اسید در چند دهه گذشته نابود خواهد گردید و متعاقب آن بیش از ۵۰۰۰ مهندس و کارگر این صنعت بیکار خواهند شد که این شرایط در سایه سیاستگذاری نادرست و مدیریت ناصواب بخش دولتی به وجود آمده است که علاوه بر خانه خراب شدن فعالان عرصه تولید، زمینه فعالیت گسترده دلالان و سوداگران در بازار آشفته اسید را فراهم کند.

بر اساس این بیانیه در خصوص بهای گوگرد، مسئولین ذیربط اظهار دارند؛ قیمت گوگرد براساس نرخ جهانی گوگرد و متناسب با نرخ ارز نیمائی قیمت گذاری می شود.

در خصوص قیمت فروش اسید نیز شرکت صنایع ملی مس مطرح می کنند که تعیین نرخ اسید در اختیار مدیریت این شرکت است و به هر ارزش که تشخیص داده شود مبلغ آن را برای هر کیلوگرم اسید مشخص و به بازار عرضه می گردد.

با توجه به بند ۴ و ۵ پالایشگاه گاز شهید هاشمی نژاد با مدیریت دولتی و صنایع ملی مس نیز با همان مدیریت اداره می شود و هر دو دولتی هستند یکی  (پالایشگاه گاز شهید هاشمی نژاد) قائل به قیمت بازار جهانی با نرخ ارز نیمائی است و دیگری یعنی صنایع ملی مس که باید براساس قیمت جهانی اسید (هر تن ۱۹۰ دلار است) عمل کند؛ اعتقادی به این نرخگذاری نداشته و از حربه اختیار، چماقی می تراشد تا بر سر تولید داخلی (بخش خصوصی) بکوبدکه این موضوع، مصداق یک بام و دو هواست و در اداره صنعت توسط بخش دولتی واقعیت پیدا کرده است.

با عنایت به توضیحات یاد شده برای نجات این صنعت و جلوگیری از ضایع شدن نیروی کار دو راه حل در جهت رفع مشکل و تسهیل در امر تولید وجود خواهد داشت.

مواد اولیه مورد نیاز صنعت اسید که گوگرد است با قیمت تعدیل یافته عرضه شود و حداکثر با قیمت شهریورماه سال جاری یعنی ۳،۳۴۹ ریال تعیین و صرفا در اختیار تولیدکنندگان مربوط قرار داده شود تا امکان استمرار حیات برای این بخش از صنعت به وجود آید..

همچنین صنایع ملی مس مکلف  شود؛  بهای اسید تولیدی خویش را به تناسب قیمت جهانی اسید و با نرخ ارز نیمائی تعیین و ابلاغ کند و یا متناسب با  افزایش قیمت گوگرد نسبت به تعیین نرخ اسید اقدام  کند و ماده ۴۵ قانون اصل ۴۴ قانون اساسی را بر خویش فرض دانسته و آن چنان نباشد که انحصارا با کاهش نرخ، رقیب را از بازار حذف کند.

بنابراین، انجمن صنفی تولید کنندگان اسید سولفوریک از مسئولین دولتی بویژه از وزارت صنعت، معدن و تجارت که وظیفه حمایت از صنایع را بر عهده دارد و  همچنین از وزارت نفت و شرکت ملی گاز و ستاد تنظیم بازار درخواست می کند تا به یکی از این دو راه حل که اشاره شد است؛ صحه بگذارند و متولیان امور را مکلف به اجرای آن کنند تا راه گریزی از شرایط نامعقول باشد زیرا در بازه زمانی کوتاه مدتی تمامی کارخانجات اسید سولفوریک در سراسر کشور با ورشکستگی روبرو خواهند شد."

کد خبر 41480

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • 7 + 4 =