ضرورت گشایش بندهای سود از پای تولید

نرخ سود سپرده های بانکی در فاصله پنج سال گذشته با رشدی بالا روبرو شده و این رشد نرخ ها باعث شده میزان تسهیلات ستانی بخش تولید از سیستم بانکی با مشکلاتی روبرو شود

قائم مقام وزیر صنعت، معدن و تجارت در شرایطی روز چهارشنبه از نیاز شرکت های ایرانی به کاهش سود سپرده های بانکی سخن گفت که بررس اخیر مرکز پژوهش های مجلس حکایت از آن دارد که مهمترین معضل فعلی در پساتحریم چالش تأمین مالی از منابع بانکی خواهد بود. مجتبی خسروتاج روز چهارشنبه در مراسم افتتاح طرح تولید یک شرکت تولیدکننده فرش ماشینی در کرمانشاه، با اشاره به شرایطی که در پسابرجام برای کشور ایجاد شده، اظهار کرد: پسابرجام فرصت خوبی است که باید از آن استفاده کنیم و کمبود سرمایه در کشور را جبران کنیم.

به گزارش پایگاه خبری و تحلیلی اگزیم نیوز وی با بیان اینکه بسیاری از واحدهای تولیدی از سود بالای بانکی انتقاد دارند، گفت: البته باید به این موضوع توجه داشت که اگر مشارکت بانک‌ها نباشد، ایجاد هیچ طرح تولیدی و صنعتی امکانپذیر نیست.

خسروتاج ادامه داد: در دهه اخیر مشکلاتی برای بانک‌ها ایجاد شده که باید اجازه دهیم خود را بازسازی کنند چراکه بانک‌ها اگر منابع کافی داشته باشند با بخش تولید همکاری می‌کنند.

بررسی های اگزیم نیوز نشان می دهند نرخ سود سپرده های بانکی در فاصله پنج سال گذشته با رشدی بالا روبرو شده و این رشد نرخ ها باعث شده میزان تسهیلات ستانی بخش تولید از سیستم بانکی با مشکلاتی روبرو شود. در عین حال پرداخت یارانه ها، شروع تحریم ها، رکود بخش تولید و شیوع پدیده تلخ سفته بازی در بازارها باعث شد توازن مالی در کشور به شدت به هم بخورد. با این حال با افزایش شدید قیمت سرمایه در کشور بازارهای غیررسمی و موسسات مالی بدون مجوز نرخ تأمین مالی در کشور به شدت رشد کرد تاجاییکه این نرخ تا 40درصد نیز افزایش یافت.

در شرایطی که صف طولانی برای دریافت تسهیلات و منابع مالی ایجاد شده است، بنگاه‌های کارآفرین ترجیح می‌دهند که منابع مالی خود را از بازارهای غیر‌متشکل پولی و موازی تامین کنند تا در زمان کمتری به منابع مالی دست‌یابند. این موضوع از یک‌سو باعث گسترش بازار غیرمتشکل پولی شده و از سوی دیگر، هزینه تامین مالی برای بنگاه‌ها را افزایش خواهد داد.

آمارهای منتشر شده نشان می‌دهد که حدود 20 درصد از نقدینگی در اختیار موسسات اعتباری غیر‌مجاز است که اکثر این موسسات اقدام به وام‌دهی با نرخ‌های بالاتر از بازار متشکل می‌کنند. نرخ بالای تامین مالی، باعث می‌شود که ریسک بیشتری برای بنگاه‌های تولیدی ایجاد شود، در نتیجه هزینه بنگاه‌ها نیز افزایش خواهد یافت. در ماه‌های اخیر با ساماندهی برخی از موسسات غیراعتباری و همچنین رشد نرخ سود واقعی، از میزان تسهیلات‌دهی بدون‌حساب بانک‌ها نیز تا حدودی کاسته شده که این روند هزینه‌های بنگاه‌ها را تا حدودی کاهش داده است.

تولیدکنندگان معتقدند در شرایط فعلی امکان تأمین مالی برای خروج از رکود وجود ندارد و از طرف دیگر بازار سهام نیز از ساختارهای لازم برای تأمین مالی بخش واقعی تولید وجود ندارد.

خسروتاج معتقد است پس از برجام سرمایه گذاران خارجی به کشور ما می‌آیند و می‌توانیم از منابع مالی آنها استفاده کنیم که این شرایط باعث می‌شود منابع بانک‌ها بیشتر باقی بماند و می‌توان از آن برای اجرای طرح‌های کوچک استفاده کرد.

قائم مقام وزیر صنعت، معدن و تجارت ادامه داد: این طبیعی است که وقتی تقاضا برای منابع بانک‌ها زیاد باشد، نرخ سود تسهیلات نیز افزایش یابد که امیدواریم با ورود سرمایه خارجی به کشور و کاهش تقاضا برای منابع بانک‌ها، خودبه خود سود بانک‌ها هم پایین بیاید.

 

                                                                                       

کد خبر 4404

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • 5 + 7 =