کاهش شمار بیکاران با بهبود کسب‌وکارها و بازگشت رونق

با انجام واکسیناسیون عمومی برای مقابله با ویروس کرونا طی شش ماه گذشته و در دولت سیزدهم، بار دیگر رونق به بازار بازگشته که سبب کاهش نرخ بیکاری شده است.

به گزارش روز پنجشنبه اگزیم نیوز، اسفندماه سال ۹۸ که مردم آرام آرام در حال برنامه ریزی برای ایام نوروز و تعطیلات آن بودند و بازار نگاه خود را به فروش شب‌های عید دوخته بود، ناگهان بیماری نو ظهوری آغازگر مشکلات جدیدی شد که کشور را در شرایط اضطرار قرار داد.

در روزهای پایانی سال ۹۸ ویروس کووید ۱۹ که شیوع بالایی داشت و هنوز کسی درمان آن را نمی‌دانست، راه خود را به کشور باز کرد و به دنبال خود ممنوعیت‌ها و محدودیت‌های فراوانی را به وجود آورد؛ مهم‌تر رونق را از بازار شب عید صنف‌های مختلف گرفت، زیرا مصرف کنندگان برای احتیاط و مراقبت بیشتر دست از هر نوع خریدی کشیدند.

اسفند ماه سال ۹۹، واردات و ساخت واکسن کرونا در کشور با واکسیناسیون کادر درمان آغاز شد، اما این روند آنقدر به آهستگی پیش رفت که در آخرین ماه سال گذشته نه تنهای تغییری در روند محدودیت‌ها ایجاد نشد، بلکه با اوج گیری موج جدیدی از شیوع، کشور بار دیگر در حالت قرنطینه قرار گرفت.

امسال اما شرایط به گونه‌ای دیگری است؛ با گذشت دو سال از آغاز شیوع ویروس کرونا در کشور با آغاز سکانداری دولت سیزدهم روند کنترل بیماری بهبود یافت و با افزایش واردات و انجام واکسیناسیون عمومی، بخش‌های مختلف اقتصادی به جریان روزانه خود بازگشتند.

شاید به جرأت می‌توان گفت که بیکاری مهمترین مسئله اجتماعی و اقتصادی حال حاضر کشور است. این اهمیت از آنجا ناشی می‌شود که برآینده همه مشکلات و معضلات اقتصادی سطح کلان و حتی سطح خرد نیز در آمار اشتغال و بیکاری قابل مشاهده است. کاهش اشتغال و همزمان با آن افزایش آمار بیکاری نتیجه سیاست‌های پولی، مالی، سرمایه‌گذاری و غیره است.   

دلیل دیگر اهمیت بیکاری به پیامدهای اجتماعی آن باز می‌گردد که خود را در افزایش آمار مسائل و آسیب‌هایی مانند رشد فقر، اعتیاد، رشد طلاق، افزایش خشونت، بالا رفتن آمار انواع سرقت و کاهش ازدواج و مواردی از این دست نشان می‌دهد. خود این مسائل و مشکلات اجتماعی پیامدهای اقتصادی در بر دارد و دور باطلی را شکل می‌دهد که در آن مشکلات اجتماعی و اقتصادی یکدیگر را تشدید می‌کنند.

در سال‌های اخیر تحریم، جنگ اقتصادی، بیماری کرونا و البته سوء مدیرت‌ها آمار بیکاری را بالا برده است. با این حال در دوره کوتاهی که دولت سیزدهم بر سر کار آمده به واسطه رسیدگی فوری به واکسیناسیون و کاهش نرخ تورم و همچنین مثبت شدن رشد اقتصادی از یک طرف بر میزان اشتغال افزوده شده و از طرف دیگر نرخ بیکاری با کاهش مواجه شده است.

طبق آمار نرخ بیکاری در پاییز امسال به ۸.۹ درصد رسید که در مقایسه با پاییز سال ۱۳۹۹ (۹.۴ درصد)، ۰.۵ واحد درصد کاهش داشته است.

نزولی شدن نرخ بیکاری؛ نتیجه رونق کسب‌وکارها در کشور

همچنین، در این مدت اشتغال جمعیت ۱۵ ساله و بیشتر به ۲۳.۵ میلیون نفر رسید که نسبت به پاییز سال ۱۳۹۹ (معادل ۲۳.۴ میلیون نفر) ۰.۵ درصد افزایش نشان می‌دهد؛ یعنی خالص اشتغال در کشور ۱۰۰ هزار نفر بیشتر شده است.

علت این بهبود به طور قطع به کنترل کرونا از طریق واکسیناسیون سراسری مربوط است. زیرا دیگر شرایط مؤثر در افزایش بیکاری و کاهش اشتغال هنوز برقرار است. هرچند کشور هنوز درگیر این بیماری است اما دیگر از محدودیت‌هایی که در دو سال گذشته دامن کسب و کارها را گرفت خبری نیست و همین موضوع بسیاری از واحدهای تولیدی و خدماتی در حوزه‌های مختلف را به مدار فعالیت بازگردانده است.

کد خبر 51485

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • 1 + 4 =