سفر رییس جمهور کشورمان که روز جمعه با هیأت اقتصادی ایرانی، وزرا و رییس اتاق بازرگانی و صنایع و معادن به دیدار نخست وزیر پاکستان رفت در 6 حوزه دستاوردهای مهمی را به همراه داشت که به طور خلاصه می تواند رشد 400 درصدی روابط دو کشور را به همراه داشته باشد و باید یک گام اساسی در ایجاد ارتباط با این کشور همسایه تلقی کرد. در این بین انعقاد 6 قرارداد در حوزه برنامه های تجاری راهبردی پنج ساله، همکاری میان اتاق های بازرگانی و صنایع پاکستان و اتاق صنایع، بازرگانی، معادن و کشاورزی ایران، همکاری میان دفتر مطالعات سیاسی و بین المللی وزارت امور خارجه ایران و شورای روابط خارجی کراچی، همکاری میان بیمه مرکزی ایران و کمیسیون اوراق بهادار پاکستان، همکاری های فرهنگی و اکادمیک میان اکادمی دیپلماتیک وزارت امور خارجه پاکستان و دانشکده روابط بین الملل وزارت امور خارجه ایران، یادداشت تفاهم همکاری های متقابل در زمینه های بهداشتی،آموزش پزشکی، دارویی و تجهیزات پزشکی از مهمترین دستاوردهای این سفر محسوب می شوند.
روزنامه الحیات چاپ لندن در این زمینه نوشته رئیس جمهور ایران پس از لغو تحریم های بین المللی که به علت برنامه هسته ای علیه این کشور اعمال شد برای امضای توافق های اقتصادی با اسلام آباد تلاش می کند. مهم ترین توافق به خط لوله گاز ایران به پاکستان مربوط می شود که انتظار می رود تا هند ادامه پیدا کند. بر اساس این گزارش ایران ساخت بخش اعظم این خط را در داخل خاک خود پیش از لغو تحریم ها تکمیل کرده است. طول این خط در داخل خاک ایران ١١٥٠ کیلومتر در مقابل ٧٨١ کیلومتر در داخل خاک پاکستان است. پاکستان در تعهد به اتمام این خط در داخل خاک خود شکست خورد چون قرار بود در پایان دسامبر سال ٢٠١٤ طرح تکمیل شود. توجیه پاکستان در این باره تحریم های اعمال شده علیه تهران و تهدید هر شرکتی بود که آماده احداث خط لوله ذکر شده در خاک پاکستان از سوی واشنگتن بود. لازم به ذکر است ایران دو میلیارد دلار در این طرح سرمایه گذاری کرده است.
این گزارش می افزاید: دو طرف برای فراهم کردن تامین مالی بین المللی این طرح تلاش می کنند. یک شرکت گاز روسیه چند ماه پیش آمادگی خود را برای احداث این خط در داخل خاک پاکستان اعلام کرد در حالی که پکن تمایل خود را برای تامین مالی این طرح و بهره برداری از آن از طریق دالان تجاری پاکستان- چین ابراز کرده است. ساخت این دالان سال گذشته آغاز شد و در آن چین ٤٦ میلیارد دلار سرمایه گذاری می کند.
بانک مرکزی پاکستان از امکان توافق با ایران و پرداخت با یورو به جای دلار به این کشوربرای اجتناب از هر گونه فشار آمریکا خبر داد. این مسئله به باتوجه به وجود برخی مسائل و تحریم هایی است که همچنان علیه ایران اعمال می شود و نیز نگرانی دو طرف از مسدود شدن هر گونه مبالغ مالی می باشد که پاکستان به ایران به دلار پرداخت می کند.
الحیات می افزاید: ایران می تواند تأمینکننده انرژی برای پاکستان در حوزههای نفت، گاز و برق باشد . وی خواستار تبدیل دو کشور به حلقه اتصال میان شرق و غرب شد.
نظر شما