سبقت ایران از غول های خلیج فارس

موسسه FDI Intelligence با اشاره به جذب ۳.۴۹ میلیارد دلار سرمایه گذاری خارجی توسط ایران در سه ماهه نخست ۲۰۱۶ اعلام کرد ایران پس از امارات و عربستان سومین کانون جذب سرمایه گذاری خارجی در خاورمیانه طی این دوره بوده است

یک موسسه انگلیسی، ایران را سومین کانون جذب سرمایه گذاری خارجی بعد از امارات و عربستان در خاورمیانه دانست.این موسسه  با اشاره به جذب ۳.۴۹ میلیارد دلار سرمایه گذاری خارجی توسط ایران در سه ماهه نخست ۲۰۱۶ اعلام کرد ایران پس از امارات و عربستان سومین کانون جذب سرمایه گذاری خارجی در خاورمیانه طی این دوره بوده است بر این اساس ایران توانسته از کشورهای مهمی همچون قطر، کویت، ترکیه، عراق و ... پیشی بگیرد.

به گزارش اگزیم نیوز، سرمایه‌گذاری مستقیم خارجی یکی از اصلی‌ترین نمودهای ”جهانی شدن“ است. سرمایه‌گذاری خارجی می تواند ابزاری برای رشد و توسعه باشد و اغلب کشورها، به ویژه کشورهای در حال توسعه که امکانات اقتصادی کمتر و نقدینگی پائین‌‌تری دارند، برای اجرای طرح‌های اقتصادی و رشد اقتصادی – صنعتی خود، به دنبال جذب سرمایه‌های خارجی هستند. بدین سبب‌ سرمایه‌گذاری خارجی دارای ابعاد سیاسی و اقتصادی وسیعی می باشد. نقطه عطف سرمایه گذاری مستقیم خارجی در سال 1372 با تصویب قانون چگونگی اداره مناطق آزاد تجاری ـ صنعتی، راهکارهای قانونی ، تسهیلات و حمایت‌های حقوقی جهت سرمایه‌گذاری‌های خارجی درکشور مهیا گردید.

 در نتیجه تصویب قوانین دولت در سال 1372 پس از 13 سال اولین مورد سرمایه‌گذاری مستقیم خارجی درسال 1373 انجام گرفت و در مجموع نیز سرمایه وارده در دوره ( 79 – 1372) حدود 9/89 میلیون دلار بود. در سال 1381 سرمایه‌گذاری مصوب، تحت قانون تشویق و حمایت از سرمایه‌های خارجی به 7 طرح رسید که مبلغ آن 9/67 میلیون دلار بود. پس از تصویب قانون تشویق و حمایت از سرمایه‌های خارجی در سال 1381 تعداد طرح های مصوب به 30 طرح و کل سرمایه‌گذاری مصوب به 2/591 میلیون دلار رسید. در شش ماهه اول سال 1382 تعداد طرح های تصویب شده از سوی دولت به 23 طرح رسید که مبلغ کل آن 1/841 میلیون دلار می باشد. به طور کلی، با تصویب قانون تشویق و حمایت از سرمایه‌های خارجی و شکل گیری یک سلسله اصلاحات در آن، تقاضای خارجیان برای سرمایه‌گذاری در کشور افزایش چشمگیری داشت، به طوری که بنابه ادعای وزارت امور اقتصادی و دارایی حجم سرمایه‌گذاری‌های مصوب طی دوره پس از تصویب قانون تشویق و حمایت از سرمایه های خارجی معادل کل سرمایه‌گذاری های انجام شده از سال 1372 تا قبل از این تاریخ است. این امر تأییدی است بر اینکه ایران به صورت بالقوه از موقعیت مناسبی برای جلب و تشویق سرمایه‌گذاری خارجی برخوردار است اما اجرای اصلاحات در جهت جلب نظر سرمایه‌گذاران می تواند به موفقیت کشور در جلب و تشویق سرمایه‌گذاران خارجی بینجامد. با وجود این، ایران هنوز در مقایسه با بسیاری از کشورهای در حال توسعه در جذب سرمایه‌گذاری مستقیم خارجی توفیق چندانی نداشته است. که می‌توان عوامل متعددی از جمله عوامل خارجی، عوامل داخلی، عوامل فرهنگی و اجتماعی، اشاره کرد. خوشبختانه، در کشور ما با فراهم شدن بسترهای لازم، به ویژه تصویب قانون ”تشویق و حمایت سرمایه‌گذاری خارجی“ و نیز و تعدیل قانون مالیات ها، راه برای جذب این گونه سرمایه‌گذاری‌ها هموار شده است تا جایی که یک موسسه انگلیسی، ایران را سومین کانون جذب سرمایه گذاری خارجی بعد از امارات و عربستان در خاورمیانه دانست.

این موسسه  با اشاره به جذب ۳.۴۹ میلیارد دلار سرمایه گذاری خارجی توسط ایران در سه ماهه نخست ۲۰۱۶ اعلام کرد ایران پس از امارات و عربستان سومین کانون جذب سرمایه گذاری خارجی در خاورمیانه طی این دوره بوده است.

موسسه انگلیسی اف دی آی اینتلیجنس طی گزارشی اعلام کرد لغو تحریم های ایران و ادامه تقویت اقتصاد این کشور ایران را در یک روند رشد 3 ساله قرار داده است.

این گزارش افزود: ما شاهد یک روند افزایشی در سرمایه گذاری خارجی در ایران در فاصله ژانویه 2013 تا مارس 2016 بوده ایم. در طول سال 2013، ایران 3 پروژه سرمایه گذاری مستقیم خارجی جذب کرد، رقمی که در سال 2014 به 8 و در سال 2015 به 9 مورد افزایش یافت.

در طول 3 ماهه نخست سال 2016، ایران شاهد 22 پروژه سرمایه گذاری مستقیم خارجی بوده که بالاترین نرخ سرمایه گذاری در یک بازه سه ماهه از سال 2003 بوده است.

طبق این گزارش، تعداد فرصت های شغلی و هزینه های سرمایه ای نیز بین سال های 2013 تا 2016 افزایش داشته است. در سال 2013، حدود 352 فرصت شغلی با هزینه سرمایه ای 79 میلیون دلاری ایجاد شد که این رقم در سال 2014 به 2732 فرصت شغلی و هزینه سرمایه ای 1.67 میلیارد دلار رسید.

هرچند در سال 2015، اقتصاد ایران شاهد افزایش هزینه سرمایه ای 48.08 درصدی بود، اما سه ماهه نخست این سال از این جهت قابل توجه بود که نتوانست هیچ پروژه سرمایه گذاری مستقیم خارجی ای را جذب نماید. اما در عوض، در 3 ماهه نخست سال 2016، 22 پروژه سرمایه گذاری مستقیم خارجی در اقتصاد ایران گزارش شده که با سرمایه گذاری 3.49 میلیارد دلاری، 5376 فرصت شغلی ایجاد کرده است.

این افزایش سرمایه گذاری در ایران بین سه ماهه نخست 2015 و 3 ماهه نخست 2016 همراستا با رشد 15.24 درصدی سرمایه گذاری کلی در خاورمیانه در این بازه زمانی بوده است.

این گزارش می افزاید، در سه ماهه نخست 2015،  ایران مشترکا به همراه سوریه در آخرین رتبه جذب سرمایه گذاری مستقیم خارجی در منطقه خاورمیانه قرار داشت. اما در نتیجه افزایش سرمایه گذاری ها در سال 2016، این کشور هم اکنون پس از امارات و عربستان، رتبه سوم را در میان 12 کشور منطقه دارد.

بورس تهران در سه ماهه نخست سال 2016، 36.36 درصد کل سرمایه گذاری انجام شده در این دوره و 40.47 درصد کل سرمایه گذاری مستقیم خارجی جذب شده به اقتصاد ایران از ژانویه 2013 تاکنون را به خود اختصاص داده است.

تحریم های غرب علیه ایران که در ژانویه 2016 لغو شد، درهای اقتصاد این کشور را مجددا به روی سرمایه گذاری خارجی در بخش های مختلف نظیر خدمات مالی، محصولات الکترونیک و انرژی های تجدید پذیر گشود. مهمترین کشورهایی که در این بازه زمانی در ایران سرمایه گذاری کرده اند، کره جنوبی و آلمان هستند که مجموعا 2.15 میلیارد دلار در اقتصاد ایران سرمایه گذاری نموده اند. این روند افزایشی نشان می دهد که ترمیم اقتصادی ایران قرار است ادامه داشته باشد و شرکت های دیگری نیز نسبت به سرمایه گذاری های آینده در این کشور ابراز تمایل نموده اند.

به گزارش اگزیم نیوز، اتخاذ سیاست‌های کلان اقتصادی دولت بی گمان نقش تعیین کننده‌ای در جذب سرمایه‌گذاری مستقیم خارجی دارد. سیاست‌های مناسب پولی، مالی و ارزی دولت در جهت تثبیت اقتصادی و مهار تورم، خدمات بانکی و مالی به هنگام و متنوع، سیاست‌های مالیاتی کارا، بازنگری قانون کار و ایجاد امنیت اقتصادی از ملزومات بسیار مهم جذب سرمایه‌گذاری های خارجی هستند.

کد خبر 10946

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • 1 + 14 =