جاي خالي دو رويكرد مهم در روابط اقتصادی ایران و عراق

نهاوندیان ضمن اشاره به گسترش روابط ایران و عراق و این که دو کشور باید رویکرد توسعه‌ای را دنبال کنند تاکید کرد، گام های بلندی برای رفع موانع برداشته شده است

به گزارش اگزيم نيوز، محمد نهاوندیان در همایش ایران و عراق که امروز ۲۳ مهرماه برگزار شد، اظهار کرد: اهمیت زمانی این اجلاس بسیار بالا است. چرا که بعد از ناکامی تروریسم تکفیری و طراحی‌هایی که به نام داعش  در عراق اتفاق افتاده، انجام می‌شود. حاصل آن مجاهدت‌ها در دفاع از تمامیت عراق باید در شکوفایی و توسعه اقتصادی عراق دیده شود.

وی ادامه داد: برای اینکه این همایش پربارتر دنبال شود، باید به گذشته این همایش‌ها نگاهی بیندازیم. ۱۴ سال است که از دوره جدید عراق می‌گذرد. در طول این مدت همایش‌های متعددی برگزار شده است. باید در این مدت به نقاط قوت و ضعف‌مان بنگریم. اینکه در طرح، عمل و دستاوردها چه نقاط درخشان و چه کاستی‌هایی داشته‌ایم.

معاون اقتصادی رئیس‌جمهوری افزود: در این ۱۴ سال، سال‌های پرفراز و نشیبی داشته‌ایم. سال‌هایی همراه با تنش سیاسی، سال‌هایی با حضور نظامیان بیگانه و سال‌های فتنه‌انگیزی در عراق. همه این موارد را از سر گذرانده‌ایم و امروز عراق متحدتر از همیشه و ایران تواناتر از همیشه عزم این را دارند که همکاری‌هایشان را سریع‌تر از همیشه دنبال کنند.

نهاوندیان تصریح کرد: ما در تجربه تحریم اقتصادی در ایران درس‌های بسیار گرانقدری آموختیم. آموختیم که با اتکا به خود و با ارتباط عزتمندانه با جهان، می‌توانیم توسعه دشمنان را ناکام بگذاریم. امروز با افتخار در صحنه اقتصاد ایران شاهد هستیم که میزان آسیب‌پذیری اقتصاد ایران به کمترین میزان رسیده است. شاید زمانی یک خبر و یک تهدید تحریمی نگرانی‌هایی را در بازارهای ایران ایجاد می‌کرد. اما ظرف یکی دو روز گذشته شاهد بودیم که با وجود تبلیغات فراوانی که در مورد سخنرانی و تهدیدات رئیس‌جمهور آمریکا صورت گرفته بود، صحبت‌های وی هیچ گونه التهابی در بازار ایران ایجاد نکرد و فعالان اقتصادی ایران پاسخ سخنرانی سراسر لفاظی و بی‌ادبی آقای ترامپ را دارند.

وی افزود: این نشان می‌دهد که این ایران است که در برجام پیروز شده است. اینکه بلافاصله بعد از سخنرانی ترامپ اروپا حمایت خودش را از برجام اعلام کرده رویکرد عزتمندانه ایران است. یکی از علل توفیق ما در مذاکرات برجام پیامی بود که اقتصاد ایران در دو سه سال گذشته به دنیا داده است و جهان ظرفیت‌های اقتصادی ایران را شناخته‌اند و از ایران به عنوان فرصت هزار میلیارد دلاری نام می‌برند.

نهاوندیان در بخش دیگری از صحبت‌هایش درباره چگونگی روابط اقتصادی ایران و عراق توضیح داد: در روابط ایران و عراق می‌توانیم رویکرد تجاری و رویکرد توسعه‌ای را با یکدیگر داشته‌ باشیم. با این تفاوت که رویکرد تجاری می‌توانست سریع انجام شود و سریع هم قطع شود. اما رویکرد توسعه‌ای ماندگاری بیشتری دارد. بین کشورهای منطقه به خصوص بین ایران و عراق باید رویکرد توسعه‌ای مشترک اتخاذ شود. چرا که بین دو کشور شاخص‌های مکمل بودن اقتصادی بالا است. توسعه مشترک نیاز به نهادسازی دارد. کار تجاری را با مذاکراتی کوتاه می‌توان آغاز کرد، اما کار توسعه‌ای نیاز به سرمایه‌گذاری و تولید مشترک دارد.

معاون اقتصادی رئیس‌جمهوری با اشاره به برخی موانع در روابط اقتصادی ایران و عراق ادامه داد: در روابط دو کشور شاهد برخی موانع هستیم. مانع شماره یک روابط بانکی است که به اندازه روابط تجاری جلو نرفته است. ما در این زمینه با بعضی از همسایگان و حتی با برخی از کشورهای اروپایی گام‌های بلندی برداشته‌ایم که باید این اتفاق با عراق نیز رخ دهد. ارتباط اتاق‌ها و تشکل‌ها باید به شکل منظمی رخ دهند. چرا که نظم در روابط همیشه به سرعت در کار کمک می‌کند.

همچنين در ادامه همايش ايران و عراق علي يزداني، معاون وزیر صنعت، معدن و تجارت گفت: اين سازمان به عنوان متولي بنگاه هاي كوچك و توسعه شهرك هاي صنعتي تجربه هاي ارزشمندي را كسب نموده و اين آمادگي را دارد تجربيات خود را در اختيار دوستان عراقي قرار دهد.

يزداني ادامه داد: در تيرماه گذشته نشستي ميان وزير صنعت، معدن و تجارت ايران و طرف عراقي برگزار شد كه منجر به عقد يادداشت تفاهم همكاري گرديد. در اين يادداشت تفاهم همكاري بنا شد همكاري ها براي مشاوره هاي لازم در زمينه توسعه صنايع در اختيار طرف عراقي قرار گيرد. همچنين برگزاري كارگاه هاي آموزشي، توسعه خوشه هاي صنعتي، تفاهمنامه هاي همكاري، ايجاد كنسرسيوم صادراتي، زمينه براي جلسات بي تو بي و ايجاد مراكز خدمات كسب وكار شكل بگيرد. از سوي ديگر قرار شد مشوق هاي سرمايه گذاري فيمابين معرفي و قوانين تجاري دو كشور شناسانده شود.

معاون وزیر صنعت، معدن و تجارت افزود: در اين يادداشت تفاهم، بسته هاي تشويقي براي سرمايه گذاري براي شهرك هاي صنعتي ايراني و عراقي تعريف شد. ايجاد خطوط اعتباري خاص براي ترميم ماشين آلات و تجهيزات توليد و نيز تبادل هيات هاي تجاري و صنعتي در دستور كار قرار گرفت. همچنين مواردي از قبيل تعرفه هاي ترجيحي فيمابين و همكاري براي نوسازي كارخانجات عراقي در اين تفاهم نامه ذكر شد.

وي در پايان گفت: لذا بر اين باوريم نشست امروز زمينه را براي عملياتي كردن موارد فوق و همكاري بيشتر دو دولت فراهم آورد. 

کد خبر 22160

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • 3 + 7 =