تشکیل کمیته مشترک وزارت صنعت و اتاق ایران برای حل مشکلات بخش‌خصوصی

محمد شریعتمداری وزیر صنعت، معدن و تجارت با حضور در اتاق ایران از بخش خصوصی خواست تا در حل مشکلات به دولت کمک کند

به گزارش اگزيم نيوز، وزیر صنعت معدن و تجارت که در نشست هیات نمایندگان اتاق ایران حاضر شده بود، پس از شنیدن سخنان و گلایه‌های فعالان اقتصادی با پذیرش وجود مشکلات در بخش‌های اقتصادی، لازمه حل آن‌ها را همکاری اتاق و وزارت صنعت دانست.

محمد شریعتمداری در جمع فعالان بخش خصوصی گفت: همان‌گونه که در روز صادرات گفتم اولین و آخرین مشکل صادرات در کشور نبود عزم ملی است در مورد تولید هم می‌گویم که اولین و آخرین مشکل تولید در کشور نبود عزم و اراده برای حل مشکلات تولید است. رونق تولید به‌عنوان راه‌حل نهایی همه مشکلات کشور باید در صدر خواسته‌های ما باشد.

محمد شریعتمداری افزود: حضور من نشان‌دهنده این است که دولت جمهوری اسلامی دست یاری خود را به سمت بخش خصوصی دراز کرده است و با گوش باز آماده شنیدن صحبت‌های فعالان بخش خصوصی است؛ قطعاً نمی‌توانیم همه مشکلات را حل کنیم. بدون کمک بخش خصوصی نیز حل همه مشکلات ممکن نخواهد بود.

شریعتمداری از تشکیل کمیته‌ای مشترک با اتاق برای حل مشکلات بخش خصوصی خبر داد و گفت: کمیته‌ای مشترک با بخش خصوصی تشکیل داده و همه مسائل موردنظر اتاق را در آن جلسه مطرح و پی‌گیری می‌کنیم.

وزیر صنعت معدن و تجارت بر لزوم ساختارسازی و تعریف ساختارهای موجود بین اتاق و وزارتخانه متبوعش تأکید کرد و گفت: با بازتعریف ساختارها می‌توانیم مشکلات را حل کنیم. هرچند در ترکیب هیات نمایندگان 20 نفر از دولت حضور دارند اما ظاهراً این مکانیسم خوب عمل‌نکرده که الآن این‌چنین است و اعضای اتاق درخواست دارند که معاونان بنده در ترکیب کمیسیون‌ها هم حضور داشته باشند؛ بیست نفر نماینده دولت در هیات نمایندگان باید به‌طور مرتب در جلسات حضورداشته باشند و خود را عضو اتاق بدانند.

شریعتمداری گفت: من هم خودم را عضوی از اتاق می‌دانم. سال‌ها رئیس سازمان‌های صنفی بودم و شورای عالی اصناف در دوره من تأسیس شد به این دلیل به نظر بنده راحت و طبیعی است که من حرف‌های اعضای اتاق را بشنوم.

او  افزود: البته باید بگویم خیلی متأسفم که خیلی از حرف‌های شما درست بود، چراکه شما از نزدیک با مشکلات تولید آشنا هستید.

وی ادامه داد: امروز بخش خصوصی با مشکلاتی مانند گرفتن مجوزهای بسیار، فساد و محدودیت منابع مالی روبه‌رو است و این‌ها واقعیت‌های غیرقابل‌انکاری است که باید به دنبال حل این‌ها باشیم.

شریعتمداری افزود: در میان حرف‌های اعضای اتاق چیزی که بیشتر از همه درست است این بود که اگر فضای کسب‌وکار را درست کنیم و عزم ملی برای حل مسائل کشور به وجود آوردیم، خیلی از مسائل حل می‌شود.

وی افزود: ما برای تسهیل فضای کسب‌وکار یعنی آماده کردن شرایط کسب‌وکار قدم برداشته‌ایم و می‌توانیم بگوییم از رتبه خیلی بد به رتبه بد رسیده‌ایم و الآن هم راضی‌کننده نیست.

شریعتمداری در مورد مشکلات بانکی هم گفت: مجموعاً با سیستم بانکی مشکل جدی داریم و در کل منابع ما برای پرداخت کافی نیست. باید سرمایه بانک‌ها افزایش پیدا کند تا پرداختی‌های بانک‌ها هم افزایش یابد.

وزیر صنعت، معدن و تجارت همچنین خطاب به بخش خصوصی گفت: ما برای مدیریت واردات و کاهش تعرفه‌ها به کمک شما نیاز داریم و اتاق باید مرجع تعیین تعرفه‌ها باشد.

شریعتمداری با اشاره به سخنان رئیس اتاق ایران در مورد لزوم تدوین استراتژی توسعه صنعتی گفت: ما هم قبول داریم که یکی از نیازهای کشور تدوین طرح توسعه صنعتی است. به معاونت طرح و برنامه وزارت مأموریت داده‌ایم که با همکاری اتاق و دانشگاه طرح توسعه صنعتی را تدوین کند، طرحی که مقبولیت عام داشته و توسط نخبگان و فعالان اقتصادی پذیرفتی باشد.

وی همچنین افزود: یکی از مشکلات ما نداشتن شرکت‌های بزرگ صادراتی است؛ این توانایی‌هایی که در اتاق است باید تابه‌حال کمک می‌کرد و این مشکل را حل می‌کرد تا با تجمیع صادرکنندگان، شرکت‌های بزرگ صادراتی شکل می‌گرفت.

شریعتمداری ادامه داد: چرا ما باید فقط دو شرکت خودروسازی داشته باشیم؟ همین بخش خصوصی توانایی این را دارد که سومین شرکت خودروسازی را تشکیل دهد؛ ما 14-15 درصد در خودروسازی سهم داریم که باید این سهم را هم به بخش خصوصی واگذار کنیم، من مخالف حضور دولت به هر نحوی هستم و باید بخش خصوصی واقعی به صحنه بیاید.

او همچنین با تأکید بر نقش مشاوره اتاق گفت: شما بزرگ‌ترین مشاوران رئیس مجلس هم هستید، مشکلات و موانع قانونی به ما مربوط نیست، شما باید این مورد را بررسی و پیگیری کنید و نقص‌ها را به مجلس هم بگویید.

وزیر صنعت در مورد صدور کارت بازرگانی‌ هم گفت: صدور کارت بازرگانی از مهم‌ترین وظایف اتاق است که باید در این زمینه به‌دقت عمل کند و کنترل بیشتری بر رون صدور کارت داشته باشد.

غلامحسین شافعی در مراسم هیئت نمایندگان اتاق بازرگانی، صنایع، معادن و کشاورزی ایران با اشاره به موضع گیری اخیر رئیس جمهور آمریکا درباره برجام گفت: با این اظهارات مشخص شد که رفتار نامتعادل و غیرمعقول رئیس جمهور آمریکا در شرایط فعلی قابل قبول نیست. واکنش بازار به فرهنگ عربده جویی را شاهد بودیم که چه در داخل ایران و چه در آن سوی مرزها، واکنش بین‌المللی نشان داد که دیگر در جامعه امروز نمی شود با رفتار قلدرمآبانه کسی را تهدید کرد.

وی گفت: جامعه جهانی رفتار ابلهانه رئیس جمهور آمریکا را متهم کرده و نام خلیج فارس را در خود محفوظ می دارد. از نیروهای امنیتی و نظامی به خصوص سپاه پاسداران انقلاب اسلامی که بار حفاظت از انقلاب را به دوش می کشند سپاسگزاریم و هرگونه تعرض به حریم آنها را به شدت محکوم می کنیم.

وی در بخش دیگر سخنان در خصوص ابلاغ بخشنامه بودجه سال ۹۷ مبنی بر ارائه برنامه های دستگاه ها از سوی رئیس جمهور و همه ارگان های دولتی و غیردولتی اظهار داشت: آنچه در خصوص بودجه ریزی سال آینده آشکار است این است که بودجه های سنواتی همواره دارای معایب و کاستی های زیادی است که عدم توجه به آنها در سالهای اخیر کشور را با مشکلات زیادی مواجه کرده است.

رئیس اتاق ایران افزود: این اشتباهات به بزرگ شدن دولت و تنگتر شدن بخش خصوصی منجر شده که این مشکلات بازنگری در نظام بودجه ریزی را الزامی می کند. در غیر این صورت دولت با بحران بدهی و پیامدهای ناگوار آن در آینده مواجه خواهد شد.

وی با اشاره به ابلاغ بخشنامه طراحی بودجه از سوی رئیس جمهور در اوایل مهرماه در همه دستگاه ها که براساس آن قرار است اواسط آذرماه لایحه بودجه به مجلس برود تأکید کرد: در این خصوص رعایت چند نکته الزامی است از جمله اینکه دولت باید از طراحی بودجه غیرواقعی برای سال آینده جلوگیری کند. همچنین اصل تقدم منابع در مصارف نیز رعایت شود. ضمن اینکه بودجه باید براساس منابع درآمدی قابل وصول طراحی شود.

به گفته شافعی در لایحه بودجه سال آتی نباید از بودجه عمرانی به عنوان سوپاپ اطمینان برای بودجه جاری استفاده شود.

رئیس اتاق ایران ادامه داد: تنظیم بودجه ۱۹ سال گذشته به گونه ای بود که ۹۷ درصد بودجه جاری محقق شد اما تنها ۶۷ درصد بودجه عمرانی محقق شده بود.

وی اظهار داشت: لازم است هماهنگی بین بودجه و برنامه ششم و همچنین اهداف اقتصاد مقاومتی مورد توجه دولت باشد. بودجه ابزار کوتاه مدت توسعه است در حالی که برنامه ششم ابزار بلندمدت توسعه است؛ از همین رو هماهنگی بودجه سالانه با برنامه ششم الزامی است. متأسفانه در گذشته دیده شده است که از این مورد غفلت شده است.

شافعی در ادامه در خصوص جلوگیری از انتشار بی رویه اوراق تعهدزا در بودجه سال آینده سخن گفت و تصریح کرد: دولت هر سال برای پوشش هزینه های غیرمتعارف خود، منابعی را از محل انتشار اوراق مشارکت و اسناد خزانه اسلامی بیش از توان خود در نظر می گیرد. این کار به بحران بدهی در سالهای آتی منجر می شود.

وی گسترش اوراق تعهدزا را عامل بزرگ شدن دولت در آینده و جایگزینی با بخش خصوصی دانست که با روح اصل ۴۴ قانون اساسی در تناقض است.

شافعی در بخش دیگری از سخنان خود درباره جذب فاینانس های خارجی اظهار نظر کرد و گفت: یکی از اقدامات دولت در یکی دو سال اخیر، تأمین مالی پروژه ها از خارج است که باید محتاطانه به آن نگاه شود چرا که جذب فاینانس ریسک بالایی دارد به خصوص اینکه استفاده کنندگان منابع فاینانس بخش دولتی باشد. این روند در آینده به بحران بدهی می انجامد.

رئیس اتاق ایران راهکار بهینه رفع این مشکل را جذب سرمایه گذاری خارجی به جای فاینانس اعلام کرد.

وی در ادامه با تأکید بر اینکه نگاه دولت بر بودجه به گونه ای است که به تنگ شدن بخش خصوصی می‌انجامد تصریح کرد: در بودجه سال جاری ۷۰ درصد بودجه را مصارف دستگاه های دولتی تشکیل می دهد. بدهی انباشته دولت و عدم موفقیت در خصوصی سازی به مانعی در راه کاهش حجم تکدی گری دولت تبدیل شده است.

شافعی در خصوص تغییر نگاه بودجه به استفاده از درآمدهای مالیاتی اشاره کرد و افزود: اگر قرار باشد این درآمدها تنها از واحدهای شناسنامه دار و اصناف مشخص اخذ شود کار اشتباهی است اما اگر قرار است نظام مالیاتی تغییر کرده و این مبلغ از محل فرارهای مالیاتی و یا معافیت های مالیاتی اخذ شود بحث دیگری است.

رئیس اتاق ایران در پایان خاطرنشان کرد: در اتاق ایران، ستاد بودجه راه اندازی شده تا پس از اخذ نظرات همه تشکل ها در نهایت به دولت ارائه شود.

 

کد خبر 22251

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • 2 + 1 =