عبور بخش خصوصی ایران از دروازه مسکو

رییس اسبق اتاق بازرگانی و صنایع ایران می گوید: بخش خصوصی باید برای توسعه روابط تجاری ایران و روسیه پیشگام شود، زیرا تمام شرایط گسترش همکاری های بازرگانی دوجانبه فراهم شده است

رفع تحریم ها از اقتصاد کشور در مدتی کمتر از یک سال گذشته شرایط را برای حضور سرمایه گذاران به کشور فراهم کرده است به طوریکه آنطور که از خبرها برمی آید تاکنون در حدود 200 هیأت خارجی به کشور ما وارد شده اند. این موج عظیم هجوم سرمایه گذاران اگرچه هنوز با اتفاق چندان ملموسی از بعد ورود سرمایه به کشور روبرو نشده اما زمینه ها را برای بررسی شرایط ایران جهت جذب سرمایه های خارجی فراهم کرده است.

در این بین برخی معتقدند دو مشکل اساسی در این مسیر وجود دارد؛ نخست ان که ورود سرمایه گذاران خارجی تنها به منفعت شرکت های دولتی و شبه خصوصی بوده و شرکت های خصوصی نتوانسته است از این فرصت ها استفاده لازم را ببرد. کارشناسان می گویند به دلیل آن که اندازه بخش خصوصی در کشور ما و حوزه های نفوذ این بخش اغلب کوچک و در قیاس با شرکت های دولتی از حجم پایین تری از فعالیت روبرو هستند بنابراین طبیعی است سهم کمتری را دریافت خواهند کرد.

یکی از این ظرفیت ها بازار روسیه است. این شرایط از آن جهت حائز اهمیت است که با تحریم ومشکلات موجود بین روسیه و ترکیه راه برای حضور فعالتر تجار ایرانی فراهم است. بررسی های اگزیم نیوز نشان می دهد تا سال 89 میزان واردات ایران از روسیه روندی صعودی را تا مرز 3.5 میلیارد دلار تجربه کرده اما از این سال به بعد تجارد ایران با این کشور با روند کاهشی واردات همراه شده است. کارشناسان می گویند با آغاز تجریم های ایران در اقتصاد بین الملل و افزایش شدید بهای دلار، میل به واردات در همه حوزه ها کاهش یافت و در این بین بازار روسیه نیز استثنا نبود.

با این حال با بازگشت ایران به اقتصاد بین الملل و تجریم متقابل ترکیه و روسیه به نقطه ای رسیده ایم که می توان بیشترین ارتباط را به صورت بلندمدت ایجاد کرد. در این رابطه رییس سابق اتاق بازرگانی و صنایع و معادن ایران معتقد است با رسیدن به برجام و اجرایی شدن آن، اکنون وظیفه بخش خصوصی است که برای افزایش نقش ایران در بازارهای بین المللی پیشگام شود.

علینقی خاموشی می گوید: بخش خصوصی باید برای توسعه روابط تجاری ایران و روسیه پیشگام شود، زیرا تمام شرایط گسترش همکاری های بازرگانی دوجانبه فراهم شده است.

وی درباره آینده روابط و همکاری های تجاری ایران و روسیه و دورنمای آن گفت: توسعه مبادلات بازرگانی میان تهران و مسکو زمان می برد و برای رسیدن به دستاوردهای پایدار در این زمینه نباید شتابزده دنبال نتیجه بود.

رییس سابق اتاق بازرگانی و صنایع و معادن ایران ادامه داد: روابط نابسامان بازرگانی ناشی از تحریم ها بین ایران و روسیه تا بازگشت به شرایط عادی به فرصت نیاز دارد ولی اقدام ارزشمند ساماندهی و توسعه این همکاری آغاز شده است.

خاموشی گفت: در مورد اینکه آیا دولت ایران اقدام هایی را در این باره انجام داده است، باید تاکید کرد دولت در این حوزه نقش اصلی را ایفا نمی کند و بخش تجاری باید وارد عمل شود.

وی همچنین ادامه داد: بخش تجاری باید در بازار روسیه حضور فعال داشته باشد. ایران به دلایل سوابق سیاسی و ایدئولوژی از این بازار دور بوده، ولی اکنون که تغییرات حاصل شده است، نباید از بازار بزرگ همجوار غافل بمانیم.

خاموشی گفت: لازم است بیشترین تلاش را در این زمینه انجام دهیم، زیرا به دلیل اینکه تاکنون با کوتاهی بخش خصوصی چنین کاری انجام نداده ایم، ترکیه از این وضعیت برای گسترش حضور خود در بازار روسیه استفاده کرده است.

رییس سابق اتاق بازرگانی و صنایع و معادن ایران ادامه داد: اکنون با تضعیف حضور ترکیه در بازار روسیه، موقعیت لازم فراهم شده تا بخش خصوصی ایران با توجه به توانمندی های تولیدی در این بازار حضور پررنگ داشته باشد.

وی در پایان افزود: تنبلی بخش بازرگانی ایران از موانع مهم توسعه روابط تجاری ایران و روسیه بوده و فعالیت گسترده تنها راه چاره وضعیت کنونی است. حتی در سیاست های شعاری اهمیت دادن به کار و جدیت توجه لازم نشده است و در واقع از کوشش و تلاش در این زمینه غافل مانده ایم.

وی ادامه داد: دستیابی به موافقتنامه های گمرکی تسهیل کننده تجارت بین ایران و روسیه نتیجه فعالیت بخش های تجاری خصوصی دو کشور و همکاری با یکدیگر می باشد.

کد خبر 9755

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • 2 + 15 =