سیاست های پولی و ارزی؛ دو روی سکه

سیاست پولی از طریق تغییر در حجم پول، تغییر در رشد حجم پول و نرخ سود و یا شرایط اعطای تسهیلات مالی بر نرخ ارز موثر است؛ به همین دلیل سیاستگذاری پولی و ارزی به صورت همزمان از وظایف بانک مرکزی تعریف شده است

به گزارش پایگاه خبری و تحلیلی اگزیم نیوز معاون ارزی بانک مرکزی، استقرار روابط کارگزاری و بانکی بین المللی را مهمترین پیش نیاز اجرای درست طرح یکسان سازی نرخ ارز عنوان کرد و گفت: این موضوع در کنار آزادسازی منابع ارزی کشور در دوره پساتحریم و متنوع سازی منابع ارزی از مهمترین پیش نیازهای اجرای طرح یکسان سازی نرخ ارز هستند.

غلامعلی کامیاب در بیست و ششمین همایش سیاست های ‍پولی و ارزی، تعیین چگونگی تامین تفاوت ریالی نرخ ارز برای پرداخت های آتی و تنظیم سیاست های پولی و مالی از طریق اتخاذ سیاست پولی انقباضی و کاهش تورم و انضباط مالی دولت و کاهش کسری بودجه را از دیگر مقدمات اجرای درست طرح یکسان سازی نرخ ارز دانست.

وی، رژیم های ارزی را در سه دسته ثابت، چند نرخی و شناور عنوان کرد و گفت: در ایران رژیم نرخ شناور مدیریت شده ارز استفاده می‌شود که در آن مقام های پولی با دخالت در بازار و مدیریت آن سعی دارند با کنترل عرضه وتقاضا، نرخ ارز را به سمت سطوح مورد نظر هدایت کنند.

به گزارش روابط عمومی بانک مرکزی، کامیاب، سیاست های ارزی و پولی را دو روی یک سکه دانست و تصریح کرد: سیاست پولی از طریق تغییر در حجم پول، تغییر در رشد حجم پول و نرخ سود و یا شرایط اعطای تسهیلات مالی بر نرخ ارز موثر است. به همین دلیل سیاستگذاری پولی و ارزی به صورت همزمان از وظایف بانک مرکزی تعریف شده است.

غلامعلی کامیاب، اطلاع از وضعیت تحولات اقتصادی و سیاسی و درک درست انتظارات جامعه را پیش نیاز سیاست گذاری ارزی دانست و اظهار داشت: سیاستگذار ارزی باید شناخت و برآورد دقیقی از امکانات بالفعل و بالقوه منابع ارزی کشور داشته باشد. باید بداند کدام منبع ارزی، به چه میزان می تواند حاصل شود، هر منبع ارزی به چه نیاز ارزی پاسخ می دهد و در چه زمینه هایی می تواند به کار گرفته شود. معاون ارزی بانک مرکزی ادامه داد: همچنین سیاستگذار ارزی لازم است برآورد دقیقی از میزان ذخیره ارزی بانک مرکزی، دولت، بانک های تجاری و بنگاه‌های اقتصادی داشته باشد.

کامیاب، درباره تاریخچه یکسان سازی نرخ ارز گفت: در سال 1372، برنامه یکسان‌سازی نرخ ارز برای نخستین بار به اجرا درآمد و ارزش هر دلار از 70 ریال به 1750 ریال افزایش یافت اما این سیاست بیش از چند ماه دوام نیاورد و اقتصاد کشور به نظام چند نرخی ارز بازگشت.

وی افزود: از اواخر دهه 70، اصلاح سیاست‌های ارزی و تجاری کشور با هدف تسهیل تجارت و مقررات‌زدایی از بخش خارجی اقتصاد و یکسان سازی نرخ ارز آغاز شد و به دنبال بسترسازی‌های مناسب در سال‌های پیش، برای بار دوم، برنامه یکسان‌سازی نرخ ارز در سال 1381 با موفقیت اجرا و نظام ارزی کشور «شناور مدیریت شده» اعلام شد.

وی با یادآوری افزایش نرخ ارز بازار آزاد در سال 1391، خاطرنشان کرد: به دلیل عدم رعایت انضباط مالی و بودجه‌ای توسط دولت و کم اثر کردن نقش بانک مرکزی به عنوان سیاستگذار پولی و ارزی در اقتصاد کشور به همراه تشدید تحریم های بین المللی، روند افزایش نرخ ارزدر بازار آزاد ادامه یافت.

کامیاب درخصوص بازگشت آرامش و ثبات به اقتصاد کشور به واسطه توافق هسته‌ ای، گفت: بُعد روانی موضوع توافق هسته ای سبب شد انتظارات مردم تعدیل شده و بخش عمده تقاضای سفته بازی از بازار ارز خارج شود؛ از سوی دیگر، برقراری انضباط پولی و اصلاح مقررات موجب شد ریسک سرمایه گذاری کاهش یافته و منابع به سمت فعالیت های تولیدی سوق یابد.

کد خبر 9787

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • 9 + 1 =