ضرورت تشکیل بازار متشکل ارزی

باید بازار متشکل ارزی راه اندازی شود و با این مکانیزم بازار به تعادل بلندمدت دست پیدا کند

بعد از تلاش بانک مرکزی و برخی خوش بینی ها به فضای سیاسی کشور اما قیمت دلار باز هم به بالاتر از ۱۳ هزار تومان بازگشت و در این رقم تثبیت شد. کارشناسان معتقدند دلار در حال حاضر میل زیادی به کاهش ندارد و بیشتر به نظر می رسد منتظر چکانده شدن ماشه باشد. با این حال بانک مرکزی در شرایط کنونی مانع از این اتفاق شده است.  

کارشناسان معتقدند کاهش قیمت دلار در ماه های پایانی سال کمی بعید به نظر می رسد چراکه به خودی خود تقاضا برای ارز افزایش می یابد؛ تولیدکنندگان برای خرید مواد اولیه انباری به ارز نیاز دارند و ارز مسافرتی نیز به تقاضا افزوده می شود. از طرفی ممکن است بانک مرکزی به منظور تامین ریال مورد نظر خود ارز به بازار تزریق خواهد کرد که این اتفاق احتمالا از ماه بهمن آغاز می شود. 

در این بین یک کارشناس مسایل اقتصادی در گفتگو با اگزیم نیوز با اشاره به این که تعدیل بازار نیازمند ساز و کارهای مناسب تری است گفت: این که در برهه های بحرانی بانک مرکزی با تزریق ارز بازار را به تعادل برمی گرداند اقدامی کوتاه مدت است و در بلندمدت پاسخگو نیست. 

به گفته حیدر مستخدمین حسینی برای تعادل بخشی به بازار باید طرف های عرضه و تقاضا را متعادل ساخت و راه های تعادل بلندمدت را ایجاد کرد. 

به گفته او، دولت با راه اندازی بازار متشکل ارزی می توانست این اقدام را به خوبی انجام دهد اما هنوز این بازار راه اندازی نشده است. 

وی ادامه داد در دوره ای که بحث راه اندازی بازار متشکل ارزی مطرح شد امیدواری ها نیز افزایش یافت و ارزهای خانگی به بازار تزریق شد و بازار ارز صف فروش بود. با این حال توقف راه اندازی این بازار شرایط را بار دیگر سخت کرد. 

وی ادامه داد بحث راه اندازی این بازار قیمت ارز را از ۱۵ هزار تومان تا ۱۱ هزار تومان کاهش داد و بخشی از ارزهای خانگی از ترس زیان به بازار تزریق شدند و به نظر می رسد در شرایط کنونی بانک مرکزی باید این تصمیم را عملی کند.

حیدر مستخدمی حسینی با اشاره به نوسانات نرخ ارز در ماه های اخیر و روند نوسانی این بازار گفت: در این رابطه تصمیمات مربوط به اعمال مدیریت صحیح تر بانک مرکزی نسبت به دوره قبل می شود. بانک مرکزی با توجه به کسب تجربیاتی که در حوزه ارز داشته، برنامه منظم تری را در خصوص ارز برقرار کرده است؛ بخصوص بخشی که مربوط به بازگشت ارز حاصل از صادرات صنعت پتروشیمی می شد.

وی افزود: این روند بهتر شد و اصلاح ساختار در این ارتباط صورت گرفت و بخشنامه های ارزی تصحیح شد و همین امر باعث شد که در بازگشت ارز حاصل از صادرات و سپردن آن ارزها به نیما، برای واردات مورد نیاز کشور گشایش اعتباری صورت بگیرد و ارز نیما دریچه ای باشد تا ارز به آن بخش تخصیص داده شود.

این کارشناس اقتصادی همچنین بیان کرد: از طرفی از کالاهایی که ارز ۴۲۰۰ تومان به آن ها تعلق می گرفت، آرام آرام برخی از آن اقلام تصحیح شد و ارزش به سمت ارز نیما آمد بنابراین ارز با نرخ ۴۲۰۰ یک مقدار بارش سبک شد.

وی تاکید کرد: با این عملکردها توان ارزی نیما افزایش پیدا کرد و در نتیجه توانست ارز تخصیصی هم گسترش بیشتری پیدا کند.

مستخدمی حسینی با بیان اینکه بازار متشکل ارزی بر قیمت ارز تاثیرگذار است گفت: بازار متشکل ارزی که بخشنامه های اولیه اش صادر شده و حتی قرار شد اسکناس هم در آن مورد مبادله قرار بگیرد می تواند شرایط بازار را به تعادل برساند.

وی با اشاره به اینکه با این اقدامات جامعه دریافت که دولت و بانک مرکزی قصد ندارند اشتباهات دوره قبل را مرتکب شوند بلکه برای تصحیح نرخ ارز با برنامه حرکت می کنند، بیان داشت: همین روند روانی باعث شد که هجوم برای تدارک و تهیه ارز کاهش پیدا کند اما با این حال توقف این برنامه بار دیگر بازار را صعودی کرد.

 

کد خبر 32148

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • 4 + 9 =