ضرورت تفکیک وزارت صمت برای کاهش مداخله دولت ها در امور اقتصادی

رئیس اتاق مشترک بازرگانی ایران و چین گفت: از آنجا که دولت های ما در همه امور تولید و تجارت مداخله می کنند بنابراین باید وزارت صمت تفکیک شود تا متولی هر بخش به امورات مختلف حوزه مربوطه بهتر بپردازد.

به گزارش روز شنبه اگزیم نیوز، مجیدرضا حریری درباره ضرورت تشکیل وزارت بازرگانی، اظهار داشت: تفکیک یا ادغام وزارتخانه ها ابزاری برای سیاستگذاری است تا اقتصاد روان تر بچرخد و  بهتر مدیریت شود. 

رئیس اتاق مشترک ایران و چین با بیان اینکه عمر تفکیک و ادغام وزارتخانه های صنایع و بازرگانی به چندین دهه قبل از انقلاب باز می گردد، افزود: علت تکرار در ادغام و تفکیک وزارت بازرگانی و صنایع نبود سیاستگذاری درست در این بخش است.

وی گفت: اگر قرار است دولت سیاستگذار، هدایت کننده و ناظر اقتصاد کشور باشد آن وقت ابزار مناسب برای این کار آن است که دولت  کوچک و وزارتخانه ها در هم ادغام شود و با تعداد کمی وزارتخانه سیاست های اقتصادی را دولت هدایت، نظارت و سیاست گذاری کند.

حریری بیان داشت: اما شرایطی مانند الان وجود دارد یعنی دولت در تامین، تولید و قیمت گذاری همه چیز از پوشک بچه تا پرتقال شب عید و کالاهای اساسی مانند روغن دخالت می کند و به عبارتی همه چیز به عهده دولت هاست و در اجرا هم دخالت می کند لذا با این شرایط باید وزارتخانه بزرگی مانند صمت تفکیک شود تا هر بخش متولی واحدی داشته باشد و امکان رسیدگی به امورات مختلف فراهم شود. 

رئیس اتاق مشترک بازرگانی ایران و چین گفت: با توجه به اینکه وزارت بزرگ صمت وظیفه تنظیم بازار داخلی، رسیدگی به امور اصناف، تولید و تجارت داخلی و خارجی و بهره برداری از معادن و .... را برعهده دارد لذا با این شرایط این وزارتخانه باید تفکیک شود تا متولیان مجزایی مسئولیت آن را بر عهده بگیرند و به عبارتی یک وزیر مناسب با اشراف کامل بر تمام این بخش ها داشته باشد که متاسفانه طی یک دهه گذشته که از ادغام وزارت صنایع و معادن و وزارت بازرگانی گذشته و وزارت صنعت، معدن و تجارت تشکیل شده چنین وزیری سکان این وزارتخانه را بر عهده نگرفته  و به عبارتی چنین وزیری نداشته ایم. 

وی افزود: یعنی هر وزیری که مسئولیت وزارت صمت را بر عهده گرفته بنابر گرایشات و سلیقه ای که داشته یک عده از عملکرد وی ناراضی بوده اند بطوری که یک عده در یک دوره معتقد بوده اند که جهت گیری وزارت صمت صرفا صنعتی است و در دوره ای گفته اند جهت گیری وزارت صمت بازرگانی و تجارت است و صنعت فراموش شده است. 

حریری اظهار داشت: لذا در مجموع طی این سال ها مدیری به اندازه چنین وزارتخانه بزرگی پرورش نداده ایم و طی ۱۰ سال گذشته نیز هیچ وقت این وزارتخانه را به عنوان یک وزارتخانه ترکیب شده و ادغام شده نداشته ایم و هر بخشی به صورت جزیره ای و جداگانه در داخل آن وزاتخانه عمل کرده اند. 

وی با بیان اینکه طی سال های گذشته و دولت های مختلف دولت ها مداخله گر بوده اند، گفت: این مداخله گری نیز به دولت های سیزدهم و دوازدهم محدود نمی شود و همواره دولت ها مداخله گر بوده اند بنابراین با این شرایط به نظر می رسد که بهتر است وزارتخانه صمت کوچکتر شود و به دو وزارت صنایع و معادن و بازرگانی تبدیل شود و ذینفعان آن نیز مشخص شوند و بخش تجارت و بخش صنایع و معادن بصورت مجزا  متولی داشته باشند و به عبارتی متولی تجارت و تولید از یکدیگر جدا شود. 

وی با اشاره به قانون انتزاع نیز افزود: در این بخش  یعنی تنظیم بازار داخلی و تنظیم بازار محصولات کشاورزی که بعد از قانون انتزاع به وزارت جهاد محول شد نیز طی سال های اخیر خوب عمل نکرده است، در یک مقطعی به نام حمایت از تولید داخلی واردات انواع کالاها را ممنوع کرده ایم که البته همین اتفاق نیز براساس سیاستگذاری انجام نشده و با توجه به کمبود منابع ارزی براساس اجبار بوده است اما اگر یک زمان مشکل تامین ارز حل شود ممکن است باز هم واردات این کالاهای ممنوعه آزاد شود. 

حریری افزود: بنابراین با کوچکتر شدن وزارتخانه صمت و تبدیل آن به دو وزارتخانه بازرگانی و صنایع و معادن امکان بروز نگاه درست به تجارت بیشتر می شود. در حال حاضر نگاه خوبی در خصوص تجارت وجود ندارد و آن را امر پسندیده ای در جامعه معرفی نمی کنیم اما اگرچه تولید یک امر مقدس است اما تولید قابل رقابتی هم نداریم لذا بخش عمده ای از صادرات ما که تقریبا ۸۰ درصد صادرات که به عنوان صادرات غیرنفتی انجام می شود برپایه یارانه و برپایه استخراج مواد خام و ثروت عمومی است. 

وی با اشاره به صادرات مواد پتروشیمی، فولاد، سیمان، کاشی و سرامیک، گفت: حضور این کالاها در بازارهای جهانی بواسطه بهره مندی از انرژی ارزان قیمت است ضمن اینکه حتی در این کالاها بازارهای محدود و ضعیف  مانند عراق و افغانستان داریم. 

حریری بیان داشت: باید تجارت را به صورت حرفه ای رونق داد زیرا این مساله هم برای مصرف کننده داخلی و هم برای تولید کننده دارای منافع است. 

وی با تاکید بر لزوم تشکیل وزارت بازرگانی اظهار داشت: اما پیش از تشکیل این وزارتخانه و به عبارتی جداسازی وزارت صمت از یکدیگر ضرورت دارد مجمع تشخیص مصلحت نظام برای موضوعی به نام سیاست های کلان تجاری سند جامعی تهیه کند که سیاست های کلی نظام در رابطه با تجارت در آن تعریف شده باشد و به عبارتی برای آن یک استراتژی حکومتی تشکیل شود. 

کد خبر 54293

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • 5 + 0 =