تغییرات اقلیمی چه اثر منفی بر آب‌های تجدیدپذیر کشور دارد؟

تغییرات اقلیمی هم اثرات مثبت و هم اثرات منفی بر وضعیت آب دارد که اثر منفی آن ناشی از افزایش دمای هوا منجر به کاهش آب‌های تجدیدپذیر می‌شود.

به گزارش روز چهارشنبه اگزیم‌نیوز، یکی از مهم‌ترین پدیده‌هایی که باعث تغییر در وضعیت آب‌وهوایی کره زمین در چند دهه اخیر شده است، پدیده تغییر اقلیم است.

تغییر اقلیم فرایندی است که در درازمدت به علت تغییر در غلظت گازهای گلخانه‌ای ایجادمی شود و فرایندهای آب‌وهوایی زمین را به طور قابل‌توجهی تحت تأثیرگذار می‌دهد.

یکی از آسیب‌پذیرترین سیستم‌های طبیعی نسبت به وقوع تغییرات اقلیم را می‌توان سیستم‌های منابع آب دانست. تغییر اقلیم موجب اثرات بارزی بر چرخه‌های هیدرولوژیکی و به‌تبع آن منابع آب می‌شود و می‌تواند به‌عنوان یک تهدید مهم در زمینه مدیریت منابع آب قلمداد شود.

شدت این تهدید در نواحی مختلف دنیا با هم متفاوت است. پیش‌بینی ادامه‌دار بودن پدیده تغییر اقلیم در دهه‌های آتی نیز نشان‌دهنده آن است که سیستم‌های منابع آب در دوران پیشرو نیز از این رخداد اثرگذاری قابل‌توجهی خواهند داشت و نمی‌توان از اثرات این موضوع بر وضعیت منابع آب غافل بود.

در همین زمینه، سخنگوی صنعت آب گفت: تغییرات اقلیمی به‌طور سالیانه حدود یک میلیارد مترمکعب از آب تجدیدپذیر کشور را کاهش می‌دهد.

«فیروز قاسم‌زاده» در سیزدهمین کنگره بین‌المللی عمران افزود: بررسی‌های آماری نشان می‌دهد تغییرات اقلیمی و گرمایش زمین باعث کاهش آب تجدیدپذیر کشورها می‌شود.

وی، میزان این کاهش را در ایران نزدیک‌به یک میلیارد مترمکعب در سال دانست و افزود: اجرای برنامه ملی سازگاری با کم‌آبی برای کاهش تبعات تغییرات اقلیمی و مصارف بالای آب در کشور امری ضروری است.

قاسم‌زاده با تشریح تغییر اقلیم و سازگاری با آن در مدیریت و مهندسی آب کشور، ادامه‌داد: یافته‌های IPCC نشان می‌دهد که هر درجه گرم‌شدن کره زمین دسترسی به منابع آب تجدیدپذیر را دست‌کم تا ۲۰ درصد برای هفت درصد دیگر از جمعیت جهان کاهش دهد.

سخنگوی صنعت آب کشور گفت: گرمایش زمین باعث محدودیت در دسترسی ساکنان زمین به منابع آبی می‌شود و باتوجه‌به اینکه ایران به طور متوسط در هر دهه حدود نیم درجه سانتیگراد گرم‌تر می‌شود، اثر این افزایش دما در کاهش منابع آب در دسترس کشور حدود یک میلیارد مترمکعب در سال است.

قاسم‌زاده خاطرنشان‌کرد: ادامه این روند در کنار وضعیت فعلی مصارف کشور، باعث محدودیت‌های جدی در بخش‌های مختلف مصرف خواهد شد و در چنین شرایطی، فقدان برنامه‌های عملیاتی سازگاری با اقلیم، منجر به فشارهای اضافی بر سیستم‌های تامین آب می‌شود.

وی گفت: رشد مداوم جمعیت، فرسودگی زیرساخت‌ها و نبود سرمایه‌گذاری برای ارتقای آنها می‌تواند باعث تشدید تنش‌های آبی شود.

سخنگوی صنعت آب کشور اضافه‌کرد: اجرای کامل برنامه سازگاری با کم‌آبی و هماهنگی دستگاه‌های مسوول در پیشبرد اهداف برنامه سازگاری با کم‌آبی ضروری است.

کد خبر 68021

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • 2 + 7 =