واکاوی تراز منفی تجاری در ۶ ماهه اول

مجتبی خسروتاج، یحیی آل اسحاق و عباس علی آبادی در برنامه تلویزیونی به بررسی مشکلاتی پرداختند که باعث شد تراز تجاری کشور در نیمه اول منفی باشد

مجتبی خسروتاج شب گذشته با حضور در برنامه گفتگوی ویژه خبری با اشاره به اینکه به علل این موضوع، مورد به مورد رسیدگی شده است، گفت: امسال بخشی از کاهش صادرات را در اقلام فولادی داشتیم زیرا از ابتدای امسال نیاز بازار داخلی بیشتر شد و به همین علت عرضه فولاد به داخل بیشتر شد.

رئیس سازمان توسعه تجارت با بیان اینکه پارسال بازار خشکبار و پسته در بازار جهانی بسیار خوب بود به همین علت عمده آن پارسال صادر شد، ادامه داد: پارسال در زمینه مس هم صادرات خوبی داشتیم اما امسال به علت نداشتن اندوخته، صادرات آن کاهش یافت و صادرات برخی از محصولات پتروشیمی هم امسال کاهش یافت.
خسروتاج اضافه کرد: به همین علل، حدود 680 میلیون دلار معادل سه و دو دهم درصد نسبت به دوره مشابه پارسال در بخش صادرات کالای غیرنفتی کاهش داشتیم.
رئیس سازمان توسعه تجارت افزود: همچنین در شش ماه نخست امسال برخی از اقلام وارداتی افزایش یافت از جمله در اقلام غذایی، نهاده های دامی مانند ذرت، کنجاله، دانه سویا و روغن خام سویا، شکر و برنج.
خسروتاج افزود: سعی می کنیم این اقلام را در شش ماه دوم امسال کنترل کنیم.
وی گفت: در شش ماه نخست امسال سه میلیارد دلار کسری بود اما با تدابیر پیش رو امیدواریم در شش ماه دوم با کنترل واردات، وضعیت بهتر شود.
خسروتاج با بیان اینکه بیش از سه هزار قلم کالا صادرات داریم، افزود: از این تعداد 100 قلم حدود 82 درصد را شامل می شود بنابراین تحولات قیمتی بازار جهانی ما را آسیب پذیر می کند و راهکار این است تا اقلام صادراتی ما متنوع تر شود.
وی اضافه کرد: علت افزایش واردات خودرو، نگرانی واردکنندگان از احتمال اعمال برخی محدودیت های وارداتی در این زمینه بود.
­رئیس سازمان توسعه تجارت گفت: واردات خودرو در شش ماه نخست امسال حدود یک میلیارد و 200 میلیون دلار بود که نسبت به مدت مشابه پارسال حدود 350 میلیون دلار یعنی 40 درصد بیشتر بود.

 

آل اسحاق: مشکل اصلی، نگاه ابزاری ما به صادرات است

رئیس اتاق ایران و عراق هم با اشاره به اینکه سهم 24 صدم درصدی ایران در تجارت جهانی قابل مقایسه با جهان از جمله رقبا و کشورهای همسایه ما نیست، گفت: باید این موضوع ریشه یابی، علل آن بررسی و درباره آن چاره اندیشی شود.
یحیی آل اسحاق در ادامه برنامه گفتگوی ویژه خبری افزود: در 30 سال گذشته صدها راهکار ارائه شده است اما مشکل اصلی این است که صادرات هنوز در حاشیه ذهنیت تصمیم گیران، تصمیم سازان و برنامه ریزان است و هنوز آن را به عنوان ابزار نگاه می کنیم و نه هدف.
وی با بیان اینکه صادرات در امنیت و توسعه کشورمان نقش اساسی دارد، گفت: در همه چیزها هزینه می کنیم اما در زمینه صادرات هزینه نمی کنیم.
آل اسحاق افزود: تا زمانی که رویکرد ما به صادرات تغییر نکند وضعیت همین گونه باقی خواهد ماند.
رئیس اتاق ایران و عراق گفت: ذهنیت، روش ها و سیاست هایمان در زمینه صادرات اگر قرار بود جواب دهد در این 40 سال جواب می داد.
آل اسحاق افزود: دولت، نهادهای پشتیبانی کننده مانند اتاق های بازرگانی و مردم در زمینه صادرات وظایفی دارند اما هیچکدام در مسیر خودشان نیستند.
وی اضافه کرد: دولت به جای سیاستگذاری صرف باید مشکلات صادرات را رفع کند.
رئیس اتاق ایران و عراق گفت: اتاق ها باید رفع مشکل و از راهنمایی ها و نظرات صادرکنندگان استفاده و به صورت عملیاتی مشکلات را برطرف کنند.
آل اسحاق با بیان اینکه یکی از مشکلات اساسی ما نظام بانکی است، گفت: نقل و انتقال پول و روابط بانکی ما متناسب با اهدافمان نیست.
وی با اشاره به اینکه بازار عراق متلاطم است، گفت: سازمان های بیمه ای ما حاضر نیستند ریسک کنند و دولت هم حاضر نیست هزینه کند.
آل اسحاق گفت: صادرات از حاشیه باید به متن بیاید.

 

خسروتاج: باید در هر سه قوه کشور موضوع صادرات در اولویت باشد

رئیس سازمان توسعه تجارت هم در ادامه سخنان خود در این برنامه با اشاره به اینکه تقویت صادرات نیازمند عزم ملی است، گفت: باید در هر سه قوه کشور موضوع صادرات در اولویت باشد.
خسروتاج افزود: باید از تجربیات دیگر کشورهای موفق در صادرات استفاده کرد.
وی با اشاره به اینکه اتاق ها و تشکل های صادراتی باید تغییر رویکرد داشته باشند، گفت: باید عزم ملی در تشکیل ساختاری متشکل از نیروهای متخصص و فرهیخته در زمینه راهکارهای بهبود صادرات ایجاد شود.
خسروتاج گفت: صنایع پایین دستی پتروشیمی باید پا به پای صنایع بالادستی رشد کنند تا ایجاد اشتغال شود.
وی با تاکید بر اینکه سازمان توسعه و تجارت باید قدرت کافی را داشته باشد تا عزم ملی را ایجاد کند، افزود: ما به خواسته های صادرکنندگان توجه داریم و سعی می کنیم مشکلات را برطرف کنیم.
خسروتاج گفت: در سه دهه گذشته شرایط سیاسی حاکم بر داخل، تعیین کننده بود تا بنگاه ها به سمت تولید داخل حرکت کنند و کمتر نگاه به بیرون داشته باشند.

آلبرت بغزیان: راهبردهای واردات نباید با سیاست دولت ها تغییر کند
آلبرت بغزیان اقتصاددان هم در ارتباط تصویری با این برنامه با بیان اینکه باید به سندها و راهبردها پایبند باشیم، گفت: این راهبردها با تغییر دولت ها و حکومت ها نباید تغییر کند.
وی افزود: متأسفانه واردات ما با تغییر نرخ ارز و یا مؤلفه های کوتاه مدت به هم می ریزد و برگرداندن آن در مسیر اصلی طول می کشد و این موجب می شود دائم شکاف انقباضی و انبساطی را در تجارت خارجی داشته باشیم.
بغزیان با اشاره به اینکه از نظر اجزای نظام صادراتی چیزی کم نداریم، گفت: اتاق های بازرگانی ظرفیت بازارهای هدف را بررسی می کنند بنابراین باید اعتمادسازی شود تا صادرکنندگان ما اتاق بازرگانی را به عنوان پنجره ورود به آن کشورها بدانند.

 

علی آبادی: نداشتن نظام بانکی توانمند از مهمترین موانع صادرات

مدیرعامل شرکت گروه مپنا نیز در ارتباط تلفنی با این برنامه، نبود نظام بانکی توانمند را از مهمترین موانع صادرات کشورمان دانست و گفت: متاسفانه نظام بانکی توانمند که بتواند در سطح جهانی هماهنگی های لازم را برای انتقال پول انجام دهد و همچنین برای تولید پول و حمایت از صادرکنندگان ، تأمین مالی و ایجاد پشتوانه های فاینانس برای صادرات کالا اقدام کند نداریم.
عباس علی آبادی افزود: ما برای صادرات حدود دو میلیارد دلار کالای با فنآوری بالا و 100 درصد تولید داخل به عراق که ظرفیت های شغلی زیادی را در کشور ایجاد می کرد نتوانستیم کمتر از یک پنجم آن را به عنوان فاینانس و پشتوانه مالی از نظام بانکی دریافت کنیم.
مدیرعامل شرکت گروه مپنا گفت: بسیاری از شرکت های خارجی به بهانه اینکه آنها فاینانس می کنند بسیاری از بازارهای داخلی ما را اشغال می کنند و شرکت های داخلی ما در معرض ورشکستگی و نابودی قرار می گیرند.
وی افزود: صندوق توسعه ملی که باید پشتوانه صادرات کالاهای ایرانی باشد پشتوانه واردات کالا می شود در حالی که این صندوق صرفاً باید در اختیار صادرات و کمک به تولید کالای داخلی باشد.
علی آبادی با اشاره به اینکه صادرکنندگان ما باید پشتوانه بیمه ای داشته باشند، اضافه کرد: متأسفانه چنین بیمه ای نداریم و صندوق ضمانت صادرات ظرفیت کافی برای صادرات در مقیاس جهانی ندارد بنابراین باید ظرفیت های این صندوق افزایش یابد.

کد خبر 22246

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • 9 + 0 =