۲۵ درصد اهداف سند چشم انداز محقق شده است

سهم گردشگری در تولید ناخالص داخلی کشور ۴/۳ درصد ، در اشتغال زایی در حدود ۵۴۱۰۰۰ و در صادرات غیر نفتی در حدود ۱۴ درصد برآورد شده است؛ این وضعیت بیانگر ضعف عمومی این بخش از نظر مدیریت، تبلیغات، ساختار حقوقی و نیز ارتباط ضعیف آن با ساختار صنایع کشور است

گردشگری و جذب گردشگر پس از صنعت اکتشاف نفت و بهره برداری از آن و صنعت خودروسازی سومین منابع درآمدزایی در جهان محسوب می شود. این صنعت اکنون در بسیاری از کشورها با رشد سریع‌تر نسبت به سایر بخش‌های اقتصادی و با ایجاد فرصت‌های شغلی جدید، یک صنعت پیشرو تلقی می‌شود. امروزه گردشگری به قدری در توسعه اقتصادی و اجتماعی کشورها اهمیت دارد که اقتصاددانان آن را صادرات نامرئی نام نهاده‌اند. ایران با وجود بهره مندی از بی نظیرترین جاذبه هاب تاریخی، طبیعی ، تفریحی و مذهبی دارای رتبه دهم در میان کشورهای دنیاست. از آنجاکه سهم گردشگری در تولید ناخالص داخلی کشور 4/3 درصد ، در اشتغال زایی در حدود 541000 نفر و در صادرات غیر نفتی در حدود 14 درصد برآورد شده است. این وضعیت بیانگر ضعف عمومی این بخش از نظر مدیریت، تبلیغات، ساختار حقوقی و نیز ارتباط ضعیف آن با ساختار صنایع کشور است.

مهدی جهانگیری نایب رئیس اتاق بازرگانی تهران و نایب رئیس گروه مالی گردشگری در خصوص موانع توسعه گردشگری در ایران و بازدارنده های سرمایه گذاری در این حوزه گفت: باید انقلابی در توسعه و رشد صنعت گردشگری رخ دهد و این موضوع و ایجاد نهضت ملی گردشگری حمایت و کمک جدی قوای سه گانه را می طلبد. یکی از مهمترین مواردی که به رفع ایران هراسی کمک می کند توسعه گردشگری و حضور توریست در کشور است و این در حالی است که وضعیت ایران در حال حاضر نسبت به گذشته بسیار مطلوب تر است.

جهانگیری گفت: در قدم اول برای توسه زیرساخت های صنعت گردشگری، بازار سرمایه سهم خودش را در تامین بنگاههای اقتصادی و توسعه ای کشور افزایش دهد. امروز بیش از 85 درصد سهم تامین منابع بر دوش بازار پول است و سیستم بانکی ما مشکلات فراوان و چالشهای جدی در این زمینه دارد و با وضعیت ناگوار تامین منایع مالی اقتصاد نمی توان انتظار توسعه زیر ساختها را توسط بخش خصوصی داشت.

وی افزود: بازار سرمایه نتوانسته تا به امروز نقش خود را  به دلایل مختلف در حوزه گردشگری پررنگ کند از جمله مقررات دست و پاگیر در حوزه اخذ مجوز برای تاسیس صندوق ها، افزایش سرمایه و انتشار اوراق و سایر فرایندهای اداری این حوزه که در نهایت بخش خصوصی را در نیمه راه خسته و انگیزه فعالیت را از سرمایه گذار سلب می کند.

جهانگیری اظهار داشت: عدم وجود بسترهای مناسب برای گردشگری از دیگر عوامل کندی حرکت رو به جلو در این بخش است. وی افزود: ارکان حمل و نقل هوایی و جاده ای ما از شرایط مطلوب و استاندارد برخوردار نیستند از طرفی نبود پروازهای مستقیم، عدم پکپارچگی در ارائه خدمات و نیز فقدان خدمات استاندارد بهداشتی و درمانی از جمله کمبودهای زیربنایی برای توسعه گردشگری است. جهانگیری ادامه داد: ساخت هتل به عنوان مهمترین زیر ساخت صنعت گردشگری هزینه های هنگفتی اعم از هزینه زمین، ساخت و ساز و عوارض شهرداری طلب می کند و انتظار داریم با حمایت دولت و شهرداری موانع سرمایه گذاری و ساخت هتل در صنعت گردشگری هموارتر شود.
نایب رئیس گروه مالی گردشگری گفت: امروزه در حوزه گردشگری چند شرکت سهامی عام فعال داریم و امیدواریم با کمک سازمان بورس و فعالان بخش خصوصی به توسعه فعالیت این شرکتها کمک شود. وی در ادامه عنوان کرد: فقدان یک استراتژی جامع و برنامه ریزی حساب شده در زمینه گردشگری در برنامه ریزی های دولتی احساس می شود. در برنامه قبلی برای صنعت گردشگری قرار بود دولت برای توسعه زیرساختهای گردشگری  25 هزار میلیارد تومان تخصیص دهد. طی این برنامه ریزی قرار شد طی یک دوره 20 ساله آمار گردشگر به عدد 20 میلیون نفر برسد اما امروز ده سال از این هدف گذاری گذشته و 5/5 میلیون گردشگر داریم یعنی ۲۵ درصد از اهدافمان محقق شده است.

جهانگیری در ادامه به برنامه ششم اشاره کرد و گفت: در برنامه ششم قرار است آمار گردشگر فعلی را به پنج برابر افزایش دهیم که به نظر نمی آید دست یافتنی باشد و با وجود سیاست های ابلاغی مقام معظم رهبری در این زمینه ولی همچنان در فراهم امدن زیرساختها پیشرفتی نمی بینیم.  

وی خاطر نشان کرد: اگر بنا داریم که اقتصاد کشور را به جایگاهی برسانیم که بی نیاز از درآمد نفتی باشیم باید توسعه و رشد صنعت گردشگری به عنوان یک صنعت ارز آور مورد توجه ویژه و اساسی قرار گیرد. در واقع رسیدن به اقتصاد غیر نفتی بدون ابزار و ساختار متناسب عملا امکان پذیر نیست و امروزه این ابزار صنعت گردشگری است.
رییس گروه مالی گردشگری گفت: من اعتقاد دارم خدمتی که فعالان بخش خصوصی صنعت گردشگری به اقتصاد ایران انجام می دهند از درآمد ۴۰ میلیونی نفت نیز با ارزش تر است چرا که با توسعه گردشگری صلح و امنیت را برای ایران به ارمغان می آورند. امیدواریم این موضوع به عنوان یک اولویت جدی در دستور کار دولت قرار گیرد.
 

 

کد خبر 15068

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • 4 + 13 =